Επίσκεψη στο Ιράν, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), ενδέχεται να πραγματοποιήσει στις 30 Αυγούστου ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι. Εάν οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται μία ιστορική επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Τεχεράνη, την πρώτη από την Ισλαμική Επανάσταση πριν 30 χρόνια.

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, επικαλούμενο πηγές της προεδρίας, ο Μοχάμεντ Μούρσι θα μεταβεί στην Τεχεράνη κατά την επιστροφή του από την Κίνα, ώστε να λάβει μέρος στη σύνοδο της NAM, της οποίας την προεδρία ασκεί αυτό το διάστημα η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το Reuters, επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος δεν έχουν γίνει και γι' αυτό αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο μεταδίδουν ότι ο Μοχάμεντ Μούρσι ενδεχομένως να στείλει στη σύνοδο εκπρόσωπό του.

Από την ημέρα που ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ υπέβαλε την παραίτησή του, υπό την πίεση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, τόσο το Κάιρο όσο και η Τεχεράνη δείχνουν ότι επιθυμούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων που κλονίστηκαν πριν 30 χρόνια, κατά την Ισλαμική Επανάσταση και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Ωστόσο, η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των πιέσεων που ασκούν στην Τεχεράνη οι δυτικές δυνάμεις εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος και δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βασικός προμηθευτής του αιγυπτιακού στρατού.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μούρσι απείλησε να καταθέσει μήνυση σε βάρος ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων το οποίο του απέδωσε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων της Αιγύπτου με το Ιράν. Το Ιράν, πάντως, χαιρέτισε την εκλογή του στην προεδρία της Αιγύπτου.

 

in.gr