Συνεχίζονται και επεκτείνονται γεωγραφικά οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, καθώς από αύριο, Δευτέρα, οι φαρμακοποιοί της Κέρκυρας ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στην ίδια απόφαση αλλά με ημέρα έναρξης την Τετάρτη θα προχωρήσουν και οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης και της Κοζάνης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην προμήθεια φαρμάκων από τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, μόνο επί πληρωμή, σε 14 νομούς της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στους υπόλοιπους νομούς, ενώ για το Σάββατο 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, δήλωσε ότι: «Ζούμε όλοι δύσκολες μέρες και όλοι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί που δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά δίκιο έχουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση είναι αυτοί που χρηματοδοτούν το σύστημα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους φαρμακοποιούς, όταν οι ασφαλιστικοί φορείς που ενισχύουν τον ΕΟΠΥY έχουν μειώσει τις εισφορές τους μέχρι και 40%.

Το πρόβλημα με τους φαρμακοποιούς είναι ότι πρέπει να καταβάλλουν μετρητά στις φαρμακαποθήκες για να προμηθευτούν τα φάρμακα και αυτές με τη σειρά τους στις φαρμακοβιομηχανίες. Πρέπει να δούμε συνολικά τις συμβάσεις που έχουν όλοι αυτοί οι φορείς μεταξύ τους, αλλά και με τον ΕΟΠΥY. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ζούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Βουδούρης διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα πιστωθούν τα 117 εκατ. ευρώ που τους οφείλει ο οργανισμός για τον Μάιο.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook