Οι καταναλωτικές ανάγκες και τα σενάρια για αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, ήταν οι δύο κύριοι λόγοι για την υποχώρηση περίπου 6 δισ. ευρώ καταθέσεων στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες ήταν κατά 4,1 δισ. ευρώ μειωμένες έναντι του Δεκεμβρίου του 2010 και ανήλθαν στα 204,78 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Φεβρουάριο συνεχίστηκε η φυγή και η κατανάλωση των καταθέσεων που διατηρούνταν στις ελληνικές τράπεζες, κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από το 2009
Από το Δεκέμβριο του 2009 όπου οι καταθέσεις ήταν στα μέγιστα περίπου επίπεδα, δηλαδή στα περίπου 237,5 δισ. ευρώ, έχουν φύγει, αλλά και καταναλωθεί, περίπου 32,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια του 2008 -την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν πολύ πιο έντονη διεθνώς και τα ανεξίτηλα σημάδια της δεν είχαν φτάσει στη χώρα μας- περίπου ισάξιο ποσό (31 δισ. ευρώ) είχε εισέλθει στη χώρα μας. Μετά όμως την εξασφάλιση της ρύθμισης – πακέτο από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, τα σενάρια για χρεοκοπία, δέσμευση καταθέσεων και ό,τι αφορά καταστροφικά σενάρια για τη χώρα, έχουν πάρει τέλος. Μάλιστα, μερίδα τραπεζιτών πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψουν καταθέσεις, βοηθώντας παράλληλα τη ρευστότητα των τραπεζών που πλήττονταν από τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η δήλωση Τρισέ ότι, εφόσον οι χώρες εφαρμόζουν πιστά τα προγράμματα σταθεροποίησης των οικονομιών τους, θα απολαύσουν ευνοϊκότερες συνθήκες.

Θετικά
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Β. Μπαλλής, επισημαίνει ότι μετά την απόφαση των «17» του προηγούμενου Σαββάτου, δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις και για την επιστροφή κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα υπό το κράτος του φόβου για αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και τη σχετική τρομοκρατική φημολογία που υποδαύλισε κινήσεις πανικού. Ο πανικός, σύμφωνα με πηγές από τις ελληνικές τράπεζες, είχε συμπαρασύρει τόσο μεγαλοκαταθέτες που έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όσο και καταθέτες μικρότερων ποσών, οι οποίοι τα τοποθετούσαν στο «σεντούκι».

«Μετά τη συμφωνία των εταίρων μας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής όπου επιτεύχθηκαν και οι τρεις στόχοι της Ελλάδας, δημιουργούνται θετικές επιπτώσεις για σημαντική μείωση των spreads που θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων», τόνισε ο κ. Μπαλλής.

Εμπιστοσύνη
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται ακόμη απόλυτα και πρέπει να πείσουμε ότι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Η αξιοπιστία χάνεται εύκολα, δήλωσε ο κ. Μπαλλής, κερδίζεται δύσκολα και γι\’ αυτό, απαιτούνται δείγματα γραφής. Ωστόσο, αν βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες μπορεί να υπάρξει και αναστροφή της κίνησης κεφαλαίων, με την έννοια να δημιουργηθεί εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Και κατέληξε λέγοντας ότι η ύφεση έχει αρνητική επίπτωση στην εγχώρια καταθετική βάση των τραπεζών, ωστόσο τα ποσά των αναλήψεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών είναι σχετικά μικρά, σημείωσε ο κ. Μπαλλής.

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες των τραπεζικών στελεχών και για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ως προς τις καταθέσεις. Ειδικότερα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι η Σύνοδος Κορυφής που έρχεται, ενδέχεται να διαμορφώσει κλίμα επιστροφής καταθέσεων και συνθήκες για εκτόνωση των επιτοκίων καταθέσεων.

ιmerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook