Για περισσότερο από έναν αιώνα οι επιστήμονες σπαζοκεφαλιάζουν για να βρουν τι προκάλεσε την τρομερή παραμόρφωση του Τζόζεφ Μέρικ, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο “Άνθρωπος Ελέφαντας”.

123 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο μυστήριο, αναλύοντας το DNA που θα πάρουν από τον σκελετό του.

Μέσα στον επόμενο μήνα οι επιστήμονες θα κάνουν δοκιμές για να ανακαλύψου -αν καταστεί δυνατόν- την αλληλουχία του γονιδιώματος του Μέρικ, ούτως ώστε να ρίξουν φως σε τυχόν γονιδιακή αλλοίωση, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ο σκελετός του διατηρείται στο νοσοκομείο Royal London του Whitechapel από τον θάνατό του σε ηλικία μόλις 27 ετών, το 1890.

O Τζόζεφ Μέρικ έζησε μια ζωή αντιμετωπιζόμενος ως φρικιό από τη τότε Βικτοριανή κοινωνία.

Έχει μείνει στην ιστορία ως ο “Ανθρωπος Ελέφαντας”, διότι αρχικά οι ειδικοί θεωρούσαν ότι έπασχε από ελεφαντίαση. Από το 2001 όμως, επικράτησε η εκδοχή ότι έπασχε από τη σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο του Πρωτέα.

Θα δώσει η ανάλυση του DNA του λύση στο μυστήριο; Δεν θα είναι εύκολο, λένε οι επιστήμονες και η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, διότι δεν θέλουν να καταστρέψουν τον σκελετό.

“Πρέπει να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές διότι είναι ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο”, υποστηρίζει ο επικεφαλής Richard Trembath.


Η πορεία της ζωής του

Ο Τζόζεφ Κάρεϊ Μέρικ γεννήθηκε στο Λέστερ της Αγγλίας. Από την ηλικία των δύο ή πέντε ετών, εμφάνισε δείγματα δυσμορφιών στο σώμα του και ανάπτυξης όγκων, που σταδιακά επεκτάθηκαν ώστε μέχρι την περίοδο της εφηβείας του ήταν πλήρως παραμορφωμένος. Σε κάποια χρονική περίοδο, το δεξί του χέρι και ο βραχίονας του επίσης αχρηστεύτηκαν.

Για ένα διάστημα εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής, πριν καταλήξει για λόγους βιοπορισμού να γίνει θέαμα σε περιπλανώμενο τσίρκο (freak show). Την ίδια περίπου περίοδο, προκάλεσε το ιατρικό ενδιαφέρον του χειρούργου Φρέντερικ Τριβς, ο οποίος παρουσίασε τον Μέρικ στην Παθολογική Εταιρεία του Λονδίνου το 1884.

Μετά την απαγόρευση τέτοιου είδους θεαμάτων στην Αγγλία, το 1886, ταξίδεψε στο Βέλγιο, προς αναζήτηση εργασίας. Εκεί αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη σκληρότητα και τελικά έπεσε θύμα κλοπής και εγκατάλειψης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λονδίνου Whitechapel Hospitalμ όπου τον ανέλαβε ο Τριβς και σύντομα έγινε ο διασημότερος ασθενής του. Το νοσοκομείο φρόντισε να του παραχωρηθεί μία ειδικά διαμορφωμένη μόνιμη κατοικία, σε μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου, καθώς σύμφωνα με την πολιτική που ίσχυε απαγορευόταν η κατάληψη κρεβατιών από ασθενείς που έπασχαν από ανίατες ασθένειες. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 1890.


Πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο και το θέατρο

Η ζωή του Μέρικ αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία The Elephant Man (Ο Άνθρωπος Ελέφαντας) του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Πόμερανς, το οποίο απέσπασε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου για το 1979.

Ο Μπραντ Κούπερ ενσαρκώνει τον Άνθρωπο Ελέφαντα στο Broadway χωρίς την βοήθεια προσθετικών

radar.gr