Την ύπαρξη κρίσης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του αλβανικού κόμματος DUI εξαιτίας της κατάθεση στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας (προερχόμενο από τις τάξεις του) στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Κουμάνοβο. Ταυτόχρονα, ο Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως το κόμμα του, VMRO-DPMNE, είναι έτοιμο για τις κάλπες σε περίπτωση που ο Αλί Αχμέτι επιδιώξει την πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε το DUI ότι μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τον Ιούνιο του 2011, συμπεριφέρεται «ανεύθυνα» ως κυβερνητικός εταίρος. Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας αυτής, όπως είπε την Τετάρτη ο Γκρούεφσκι, αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου, προ ημερών, από τον προερχόμενο από το DUI υπουργό Άμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι, στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε το συμβάν στο Σλούπτσανε, «απόπειρα να ποδοπατηθεί η 'μακεδονική' αξιοπρέπεια και να ταπεινωθούν οι 'Μακεδόνες' πολίτες» και προσέθεσε ότι το VMRO-DPMNE δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους προσβολές.

«Εάν το DUI εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το VMRO-DPMNE είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, αν και δεν τις επιθυμεί» σημείωσε.

Κομματικά στελέχη του DUI προειδοποίησαν την Τρίτη ότι το αλβανικό κόμμα θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ και θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το VMRO-DPMNE, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων στη χώρα, το 2001.

Σύμφωνα με το DUI, με το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζεται η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Γκρούεφσκι και Αχμέτι, να μην ανοιχθούν ζητήματα που σχετίζονται με την καθεστώς των μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001 και των Αλβανών ανταρτών του UCK.

Η ενέργεια του VMRO-DPMNE να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο ικανοποιεί τα αιτήματα των βετεράνων των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK, αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, την απάντηση του Γκρούεφσκι στην πρωτοβουλία τού υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ, Φάτμιρ Μπεσίμι, να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο των Αλβανών πεσόντων αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Γκρούεφσκι επέκρινε ιδιαίτερα την ενέργεια αυτή του Μπεσίμι, η οποία αποτέλεσε την αιτία για την εκδήλωση κρίσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, VMRO-DPMNE και DUI, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο αυτό και το DUI πραγματοποιήσει την απειλή του και αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού το VMRO-DPMNE, μαζί με μικρότερα συνεργαζόμενα σλαβομακεδονικά κόμματα, διαθέτει 56 έδρες από τις 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Το DUI έχει 15 έδρες στη Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ σημείωσε και την Τετάρτη ότι η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK ήταν μια συμβολική πράξη στη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων της χώρας και υπενθύμισε ότι στο πνεύμα αυτό, κατέθεσε δύο φορές στεφάνι και σε μνημείο αγωνιστών των σλαβομακεδονικών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001.

Στο πλευρό του Μπεσίμι έχουν σταθεί τόσο το κόμμα του, το DUI, το οποίο θεώρησε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην ενέργεια του υπουργού Άμυνας, όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, η οποία έκανε λόγο για μία «θαρραλέα» πράξη από τον Μπεσίμι προς την κατεύθυνση της διεθνοτικής συμφιλίωσης στη χώρα.

Το 2001 είχαν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του «Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.

Πολιτικός διοικητής του UCK ήταν ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2002 σχημάτισε το κόμμα DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας.

Ένα από τα πάγια αιτήματα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ είναι να εξισωθούν οι πρώην αντάρτες του UCK με τα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων από τις συγκρούσεις του 2001, κάτι που προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις των σλαβομακεδονικών κομμάτων.

 

in.gr