Την αντίδραση του στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αγίου Νικολάου, εκφράζει με σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση  \”αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες και εφαρμόζοντας ιδεοληπτικά την πολιτική «πρώτα οι δανειστές», αρπάζει και εκποιεί δημόσια αγαθά, εξυπηρετώντας ντόπιους και ξένους ολιγάρχες.\”

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας το πρόγραμμα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας με πρόσχημα την αποπληρωμή του χρέους,  προχώρησε παραμονές 15αύγουστου, στην εκχώρηση των 23 λιμανιών και μαρίνων στο λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ.

Αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες και εφαρμόζοντας ιδεοληπτικά την πολιτική «πρώτα οι δανειστές», αρπάζει και εκποιεί δημόσια αγαθά, εξυπηρετώντας ντόπιους και ξένους ολιγάρχες.

Ανάμεσα τους και η μαρίνα (ή/και το λιμάνι;) του Αγίου Νικολάου που αποτελούν άρρηκτα κομμάτια του πολεοδομικού, οικονομικού και κοινωνικού ιστού της πόλης. Ιδίως η μαρίνα, παρά τα προβλήματα που κληρονόμησε και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπήρξαν για την αναβάθμισή της, αποτελεί ένα σπουδαίο μέσο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφήνοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης.

Η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και η προσπάθεια μεγιστοποίησης της κερδοφορίας της θα μειώσει το εισόδημα που διαχέεται στην πόλη είτε υπό μορφή μισθών είτε υπό μορφή εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων. Ο «ιδιώτης επενδυτής» εύλογα θα προσπαθήσει να ελέγξει το σύνολο των εργασιών και προμηθειών και να μειώσει το  εργασιακό κόστος. Η όποια αύξηση της κίνησης προκύψει από τις επενδύσεις του, ελάχιστα θα συμβάλει στο τοπικό εισόδημα μιας και αυτή θα γίνει ιδιωτικό κέρδος που θα επανεπενδυθεί αλλού. Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε και από τη λειτουργία των all inclusive ξενοδοχείων που έχουν οδηγήσει σε μαρασμό μεγάλο μέρος των τουριστικών δραστηριοτήτων της πόλης.

Ταυτόχρονα ο ιδιωτικός έλεγχος ενός τόσο σημαντικού οικονομικού και γεωγραφικού κομματιού του κέντρου της πόλης θα προκαλέσει τεράστιες και ανεξέλεγκτες ανισορροπίες στη λειτουργία της. Ιδίως αν αναλογιστούμε το εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς που θα απολαμβάνει ο «επενδυτής» για πολεοδομικές και οικονομικές δραστηριότητες και επεκτάσεις λόγω των προβλέψεων του ΤΑΙΠΕΔ..

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Λασιθίου, θα αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει να ακυρώσει με κάθε τρόπο το εγκληματικό για την τοπική οικονομία και κοινωνία ξεπούλημα των λιμανιών. Είμαστε σίγουροι πως δεν θα μείνουν εκεί. Θα προσπαθήσουν να ξεπουλήσουν και άλλα δημόσια αγαθά και υποδομές. Θα στηρίξουμε τις αντιδράσεις του δήμου Αγ. Νικολάου και των τοπικών φορέων και θα εργαστούμε για την ενημέρωση και την πιο πλατιά συλλογική και δυναμική αντίδραση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook