Η μαζική δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως την καταγγέλλει η αντιπολίτευση, δείχνει καθαρά ότι ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται εντελώς ανεξέλεγκτος με καμία δύναμη στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της να μην είναι σε θέση να κάνει κάτι για να τερματιστεί η τραγωδία.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της αντιπολίτευσης, το Σάββατο, μια μόλις ημέρα μετά την ανακατάληψή της από τον συριακό στρατό, βρέθηκαν στην Ντεράγια έξω από Δαμασκό πάνω από 320 πτώματα κυρίως νεαρών ανδρών αλλά και ολόκληρες οικογένειες.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιεί ο στρατός στην περιοχή αυτή εδώ και πέντε ημέρες.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν σε σπίτια-καταφύγια και υπόγεια κτιρίων και φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι όταν οι στρατιώτες εισέβαλαν σε αυτούς τους χώρους.

Η επίθεση στην Ντεράγια ήταν μέρος μιας εκστρατείας του στρατού προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των περιχώρων της πρωτεύουσας, ενός μίγματος κατοικημένων περιοχών και αγροτικής γης, ενώ οι εξεγερμένοι ανασυντάχθηκαν και επανέλαβαν τις αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Περισσότεροι από 440 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στη Συρία, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην περιοχή της Δαμασκού, αναφέρει το Reuters τονίζοντας ότι είναι μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες στην ιστορία του εμφυλίου πόλεμου.

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν ακόμη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των στρατιωτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, αλλά και στο Ιντλίμπ και την Ντειρ-ελ-Ζορ.

Από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Μάρτιο του 2011, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος έπληξε το Σάββατο περιοχή κοντά στην πόλη Ραμτχά, στη βόρεια Ιορδανία. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Ιορδανία έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως στη Συρία διά της διπλωματικής οδού.