Τελευταία ενημέρωση: 12:30

Ανακοινώθηκαν στις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Σημαντικές είναι οι επιτυχίες των υποψηφίων απο την Κρήτη και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων έχουν ήδη αναρτηθεί στα σχολεία αλλά το Flashnews.gr εξασφάλισε τους σχετικούς καταλόγους και τους δημοσιεύει.

Δείτε παρακάτω τους πίνακες με τους επιτυχόντες μαθητές της Κρήτης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας

Χανιά

Δείτε εδώ τα ονόματα των επιτυχόντων  Επιλογής Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Ομάδας Β 2012 (10%)

Δείτε εδώ τα ονόματα των επιτυχόντων Επιλογής Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Ομάδας Β 2012 (90%)

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων αποφοίτων ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑΣ Α


Ηράκλειο

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων Αποφοίτων ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑΣ Α

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων Επιλογής Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ Ομαδας Β (10%)

Δείτε εδώ τα ονόματα των επιτυχόντων Επιλογής Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ Ομάδας Β (90%)

Λασίθι

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων στο Νομό Λασιθιου

Ρέθυμνο

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων στο Νομό Ρεθύμνου

Η οικονομική κρίση οδηγός στην επιλογή των Σχολών

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Έτσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν, όπως και πέρυσι και οι έδρες των σχολών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011  απο τους 4.316 επιτυχόντες απο την Κρήτη, οι 2.574, δηλαδή ποσοστό 60%, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή της Κρήτης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως ένα βασικό κριτήριο των υποψηφίων στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών ήταν και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης της οικογένειεας απο την στέγαση σε άλλη πόλη.

Αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με πέρυσι

Μεγαλύτερο είναι σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ανήλθε σε 69% από 62% το 2011.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικά ήταν 116.173 άτομα και οι επιτυχόντες είναι 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.

Άνοδος βάσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου.

Πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

Η άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογίες κλπ) ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο. Εξαίρεση στο πεδίο αυτό αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) τα οποία έχουν πτώση των βάσεων τους προφανώς λόγω της εγκατάλειψης τους από υποψήφιους που απομακρύνονται πλέον από το δημόσιο.

Άνοδος, μικρή αλλά ορατή, παρατηρείται στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), καθώς βεβαίως και στις στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις αστυνομικές σχολές λόγω κυρίως δραστικής μείωσης των θέσεων.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση για παράδειγμα στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Άνοδο παρουσιάζουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου (+176 μόρια).

Μεγάλο τμήμα των ΤΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν άνοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook