Το νωρίτερο, στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται η νέα έκθεση της τρόικας, ενώ στο μεσοδιάστημα θα κορυφώνονται σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον πυρετώδεις διεργασίες με τον «Κωδικό Ελλάδα» για τον προσδιορισμό εναλλακτικών σεναρίων αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, ανάλογα με το τι θα αποφανθεί, τελικά, η τρόικα για την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Με τελικό χρονικό ορίζοντα την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 – 19 Οκτωβρίου και ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργου, οπότε ίσως τεθεί επί τάπητος η νέα έκθεση στην Αθήνα, ξεκινά αύριο ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας: Τα τεχνικά κλιμάκια φθάνουν από σήμερα στην Αθήνα και από αύριο «πιάνουν δουλειά», με επίκεντρο το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, εκτός απροόπτου, στις 5 Σεπτεμβρίου για την τελική αξιολόγηση.

Χθες, το Reuters παρουσίασε τρία σενάρια για τα συμπεράσματα της έκθεσης της τρόικας θεωρώντας πιθανότερο πως η τρόικα θα αποφανθεί πως δεν διαφαίνεται ρεαλιστική προοπτική αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία και θα απαιτηθεί είτε νέο «κούρεμα» ή τρίτο πακέτο. Εκτιμά δε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα εγερθεί το ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, το οποίο πάντως θα κριθεί αμιγώς σε πολιτικό επίπεδο, με πιθανότερο όπως εκτιμούν αναλυτές να βρέθει τελικά συμβιβαστική λύση, ώστε όλες οι πλευρές να κερδίσουν χρόνο, πιθανόν για την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ανεβάζει δε στα 20 – 30 δισ. ευρώ το ύψος των περικοπών και των μέτρων για τη μείωση του χρέους που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα απαιτηθούν για να επανέλθει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά. Την ίδια ώρα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ε.Ε., υποστήριξε πως η έκθεση θα είναι έτοιμη «το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Σεπτέμβριο». «Ενδεχομένως η έκθεση αξιολόγησης να είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί¬, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σ. Ο. Κόνορ, τονίζοντας πως η αποστολή της τρόικας θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Τα τρία σενάρια

Σε εκτενή ανάλυση με τίτλο «Η Ευρώπη σύρεται πίσω στο αρχικό της πρόβλημα: Την Ελλάδα», το Reuters παρουσιάζει τρία σενάρια για το ποια μπορεί να είναι τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης:

Το ελληνικό πρόγραμμα καταγράφει οριακές αποκλίσεις, αλλά είναι δυνατόν να επανέλθει σε τροχιά με επιπλέον περικοπές και μέτρα για την τόνωση των εσόδων.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ουσιαστικές αποκλίσεις και χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος και πιθανόν τρίτο «πακέτο» με την υποστήριξη του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα είναι εντελώς εκτός τροχιάς και απαιτείται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό μπορεί να σημάνει ότι η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες θα δεχθούν απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και επιπλέον να δοθεί και νέο «πακέτο» στην Ελλάδα, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αν και το πρώτο σενάριο είναι αυτό που επιθυμούν οι πολιτικοί, πιο πιθανά είναι το δεύτερο και το τρίτο και τα δύο εγείρουν το ερώτημα εάν η Ελλάδα έχοντας ήδη λάβει την έγκριση για πακέτα στήριξης συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. Όπως αναφέρει, Μέρκελ – Ολάντ δηλώνουν πως θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Όμως, σημειώνουν, η πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία κλιμακώνεται, ενώ δεν είναι βέβαιο εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Πάντως το δημοσίευμα καταλήγει πως τελικά στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, την τελευταία τριετία, η πολιτική ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας και εκτιμάται πως στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, ενδεχομένως με μια διετή παράταση, ετεροχρονισμό των πληρωμών των δανείων που έχει λάβει η χώρα, ή / και μείωση επιτοκίων, ενδεχομένως και ένα νέο «κούρεμα» του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες.

«Spiegel» για το κόστος

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε και το «Spiegel» που εκτιμά πως η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται τον Οκτώβριο, υποστηρίζει πως το ΔΝΤ τηρεί σκληρή γραμμή απειλώντας να αποχωρήσει και πιέζοντας για νέο «κούρεμα», με τη Γερμανία να είναι διατεθειμένη για ελάχιστες μόνο παραχωρήσεις, ενώ στο παρασκήνιο εντείνονται οι εργασίες τουλάχιστον τριών ειδικών ομάδων στο Βερολίνο που προσπαθούν να αποτιμήσουν το κόστος μιας Grexit: Αν και κανείς δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει με βεβαιότητα τις πλήρεις επιπτώσεις, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, εκτιμήσεις συνεργατών του Β. Σόιμπλε προσδιορίζουν το άμεσο κόστος για το γερμανικό προϋπολογισμό, στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, για πολλές όμως δεκαετίες.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook