Αποστολή της φινλανδικής κυβέρνησης έφτασε σήμερα στην Ρώμη με σκοπό να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ιταλική κυβέρνηση για το πώς μπορεί να μειωθεί πιο αποτελεσματικά το δημόσιο χρέος.

Το φιλανδικό τηλεοπτικό YLE ανέφερε πως δύο αξιωματούχοι θα βρεθούν την Τρίτη στη Ρώμη για να συζητήσουν εάν η Ιταλία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόταση του Ελσίνκι για ομόλογα που καλύπτονται από εμπράγματες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5 (του ομίλου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι), οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ελσίνκι αναμένεται να παρουσιάσουν σε στελέχη του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών όλες τις λεπτομέρειες της συνταγής των λεγόμενων «covered bonds» την οποία η Φινλανδία, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε ξεπεράσει βαθύτατη οικονομική κρίση.

«Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να επιτύχει θεαματική βελτίωση της κρίσης των οίκων αξιολόγησης, αλλά παράλληλα, και ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια» δανεισμού, ανέφερε το Tg5.

Οι κύριες εγγυήσεις είναι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Αρχικά, η κυβέρνηση Μόντι είχε εντοπίσει 300 μέγαρα, στρατώνες, φάρους, παραρτήματα υπουργείων και άλλα κτήρια που είτε δεν αξιοποιούνται, ή δεν αποφέρουν σημαντικές προσόδους. Ο αριθμός τους φέρεται ότι έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί.

Ίσως έτσι, υποστηρίζουν Ιταλοί σχολιαστές, μπορέσει να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι πάντως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «για τους Φινλανδούς οι απτές εμπράγματες εγγυήσεις αποτελούν πλέον έμμονη ιδέα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook