Δικαστική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ το 2004 άρχισε η εισαγγελία της Ναντέρ στο Παρίσι, στα πλαίσια της μήνυσης κατ' αγνώστων για δολοφονία που είχε καταθέσει προ ημερών η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη, η Σούχα Αραφάτ.

Η μήνυση κατατέθηκε μετά την ανακάλυψη ποσοτήτων πολωνίου-210, μίας ιδιαίτερα τοξικής αλλά και σπάνιας ραδιενεργού ουσίας στα προσωπικά αντικείμενα του πρώην ηγέτη, δεδομένο που αναζωπύρωσε τις εικασίες για πιθανή δηλητηρίαση του Αραφάτ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία και οι οικείοι του Αραφάτ είναι ακράδαντα πεπεισμένοι πως ο πρωτοστάτης του παλαιστινιακού σκοπού έχει δηλητηριαστεί σκόπιμα.

Την Παρασκευή, το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής της Λοζάννης ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τη σορό του Αραφάτ, έπειτα από την άδεια που έδωσε η χήρα του για την διερεύνηση της πιθανής ανίχνευσης πολωνίου στο σώμα του νεκρού ηγέτη.

Ένας, ή περισσότεροι ανακριτές, που θα προΐστανται των ερευνών που διέταξε η εισαγγελία της Ναντέρ πρόκειται να ορισθούν εντός των προσεχών ημερών.

Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας της Ναντέρ, η παλαιστινιακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της και χαιρέτισε την έναρξη της ερευνητικής διαδικασίας.

Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε πεθάνει στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι.

 

in.gr