Τις τελικές αποφάσεις για τα επώδυνα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ καλούνται να λάβουν σήμερα ο πρωθυπουργός και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί. Για τα θέματα «αγκάθια» όπως τα ειδικά μισθολόγια έχει ήδη αποφασιστεί μια ασπίδα προστασίας σε έξι κατηγορίες μάχιμων ένστολων, ενώ για τις συντάξεις έχει ήδη προκριθεί νέο ψαλίδισμα αλλά και μηνιαία παρακράτηση 1%.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός τραβά τη δική του «κόκκινη γραμμή» για τις ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια και στη συνάντηση με Βενιζέλο και Κουβέλη θα προτείνει την εξαίρεση από τις περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων που κατατάσσονται στην πρώτη κλίμακα επικινδυνότητας. Ειδικότερα, από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ – ΕΚΑΜ , Ομάδες ΔΙΑΣ – Δέλτα – «Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Επίσης, κατά πληροφορίες, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενστόλων προβλέπεται αναπροσαρμογή του επιδόματος επικινδυνότητας που λαμβάνουν σήμερα ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου.

Για τις συντάξεις, έχει αποφασιστεί η επιβολή παρακράτησης ύψους 1-3% κάθε μήνα για όσους έχουν βγει στη σύνταξη μετά το 1995 και έχουν λάβει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με το Έθνος, ότι θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι.

Εκτός της εισφοράς θα υπάρξουν και περικοπές από 3% ως 20% με πλαφόν τα 700 ευρώ. Δηλαδή ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 700 ευρώ δεν θα έχει μείωση. Η όποια μείωση πάνω από το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να μειώνει την σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ.

Επίσης, εξετάζεται η καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων. Εξετάζεται ακόμη και σενάριο για αυτόματο «κούρεμα», από 14,45% έως και 33%, και στα αναπηρικά επιδόματα. Δηλαδή από 14,5% έως 20% αν αποφασιστεί η επαναφορά τους στα επίπεδα που ήταν το 2009 και από 22% έως 33% αν τα επιδόματα επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Για το θέμα της εφεδρείας, η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στο σχέδιο να θέσει σε συνταξιοδοτικό καθεστώς 30.000 – 35.000 δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, ο όρος «εφεδρεία» θα αντικατασταθεί από τη φράση «διαθεσιμότητα έπειτα από αξιολόγηση και θα υπογραμμίσει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να ληφθεί, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook