Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13%, ενώ τονίζει ότι σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη.

«Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της Eυρωζώνης», υποστηρίζει συγκεκριμένα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Στο τέλος του 2011 το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 10%.

Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία, τονίζει, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο Έκεχαρντ Ερνστ «βλέπει» στην περίπτωση αυτή το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

Ολέθριες θα ήταν οι συνέπειες της διάλυσης της Ευρωζώνης, προσθέτει ο οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (από 6,8% σήμερα), στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17% και στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

 

in.gr