Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ αναμένει ότι θα παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από έξι μήνες έως και ένα χρόνο, ευελπιστώντας ότι τελικά η σουηδική κυβέρνηση θα αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Ο 41χρονος Αυστραλός έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο του Ισημερινού, εκτιμά ότι η υπόθεσή του θα επιλυθεί μέσω της διπλωματίας, και ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας θα αποσύρει τις κατηγορίες δυο γυναικών (για βιασμό και σεξουαλική επίθεση) μετά από ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης.

«Πιστεύω ότι το θέμα θα επιλυθεί σε μια περίοδο μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών• αυτό εκτιμώ» δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε μέσα από την πρεσβεία. Ο Ασάντζ φοβάται ότι θα εκδοθεί τελικά από τη Σουηδία στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τις διαρροές απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks.

Η Βρετανία διαμηνύει ότι είναι υποχρεωμένη βάσει της νομοθεσίας να εκδώσει τον Ασάντζ στη Σουηδία, και ότι στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιτρέψει στον Αυστραλό να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού και να ταξιδέψει στη λατινοαμερικανική χώρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τόνισε πως ο Τζούλιαν Ασάντζ δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τον κίνδυνο «πολιτικής δίωξης».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι αισιοδοξεί πως το Λονδίνο θα συμφωνήσει να δώσει στον Ασάντζ γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα εκδοθεί από την Σουηδία σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα (εννοώντας τις ΗΠΑ).

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook