Αυτές τις ώρες διαμορφώνεται ο συνασπισμός που θα αναλάβει να πλήξει στρατιωτικά τη Λιβύη, μετά την υιοθέτηση σχετικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ψήφισμα του οποίου δεν εξουσιοδοτεί το ΝΑΤΟ ή άλλον διεθνή οργανισμό να αναλάβει την επιβολή κυρώσεων, αλλά αναφέρεται σε χώρες που θα θελήσουν να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης εφ' όσον διαπιστωθεί ότι απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, μετά την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ζώνη επιβολής απαγόρευσης πτήσεων, αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πυραυλικές επιθέσεις, καταστροφή ραντάρ, επιθέσεις από πυραύλους τύπου Κρουζ από πλοία ανοιχτά της Λιβύης.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (NATO Council) σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας κ. Αντερς φογκ Ράσμουσεν.

Σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ινδία που απείχαν της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτές οι πέντε χώρες επέτρεψαν στα άλλα 10 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να περάσουν το ψήφισμα μέσω μιας ιδιότυπης σιωπηράς αποδοχής, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καμία από αυτές τις πέντε χώρες που διαφωνούν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν επέλεξε να μπλοκάρει την απόφαση ασκώντας βέτο. Αυτή η περίεργη ουδετερότητα δείχνει την τέλεια διπλωματική απομόνωση του Καντάφι.

Η Ρωσία προώθησε ψήφισμα για κατάπαυση πυρός, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Τελικώς, το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας προνοεί για επιβολή "no fly zone" και δίνει τη δυνατότητα σε όποια κράτη το αποφασίσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παρατηρούσαν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τελικώς θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα θέλει να δείξει σε άλλα καθεστώτα της περιοχής (που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις και αιτήματα πολιτών για εκδημοκρατισμό) ότι τα Ηνωμένα Έθνη -αν δεν μπορούν να σταματήσουν την βίαιη καταστολή- θα ασκήσουν πίεση για φρένο στην βία απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση.   

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μετάσχει στις επιχειρήσεις, το ίδιο έχουν κάνει Νορβηγία, Δανία και Κατάρ. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.
protothema