Η νηστεία τη Σαρακοστή είναι μια θρησκευτική συνήθεια για πολλούς Έλληνες. Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι περισσότερες οικογένειες νηστεύουν τουλάχιστον το κρέας. Όταν η διάρκεια της νηστείας είναι μόνο μία εβδομάδα τότε ο κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων είναι μικρός. Ωστόσο, τα άτομα που νηστεύουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προσέχουν τις πιθανές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν.

Ειδικότερα, τα θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να υπολείπονται από τη νηστίσιμη διατροφή είναι: το ασβέστιο και η βιταμίνη D (μακροπρόθεσμη χαμηλή πρόσληψή τους μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της οστικής πυκνότητας), ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12 (μακροπρόθεσμη χαμηλή πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα αποθέματα σιδήρου ή αναιμίες). Φυσικά, υπάρχουν τρόποι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών στα συστατικά αυτά κατά τη νηστεία:

Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου: σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, παστέλι), όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα), ορισμένα θαλασσινά, εμπλουτισμένα τρόφιμα (προϊόντα σόγιας, μπάρες δημητριακών, χυμοί φρούτων).

Νηστίσιμες πηγές βιταμίνης D: εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού). Παράγεται και από το δέρμα μας με την έκθεση στον ήλιο.

Νηστίσιμες πηγές σιδήρου: όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά πρωινού και μπάρες). Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου των τροφίμων αυτών, συνοδεύετε με βιταμίνη C.

Νηστίσιμες πηγές βιταμίνης Β12: θαλασσινά, εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού).

Σημείωση
: Οι παραπάνω συμβουλές είναι γενικές και δεν ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Για εξατομικευμένες συμβουλές, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, είστε έγκυος ή θηλάζετε, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού.


iatronet