Γενναιόδωρες παροχές υποσχέθηκε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα μετά και τις αιματηρές διαδηλώσεις στο γειτονικό Μπαχρέιν.

Σε χθεσινό του διάγγελμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα δεσμεύτηκε για ελάχιστο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στα 800 δολάρια και για επίδομα ανεργίας της τάξεως των 266 δολαρίων το μήνα. Η ανακοίνωση κάνει μάλιστα λόγο για σειρά επιδομάτων για τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δεσμεύτηκε παράλληλα για την κατασκευή 500.000 κατοικιών και τόνισε πως συνολικά θα τοποθετηθούν 66,7 δισ. δολάρια για τον κλάδο των κατοικιών.

Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία 60.000 στρατιωτικών θέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τη διάθεση από το υπουργείο Υγείας 4,3 δισ. δολαρίων για νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σώματος για την πάταξη της διαφθοράς, το οποίο θα ελέγχει όλα τα κρατικά συμβόλαια.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κληρικούς, διαφορετικά θα τιμωρούνται», ανακοίνωσε τη δαπάνη 53 εκατ. δολαρίων για δημιουργία εγκαταστάσεων για τη θρησκευτική αστυνομία και διέταξε την επιβολή υψηλότερων ποινών για χειραγώγηση τιμών στο εμπόριο.

Τον προηγούμενο μήνα ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε παροχές ύψους περίπου 37 δισ. δολαρίων, που στόχο είχαν να αμβλύνουν τις κοινωνικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις αναταραχές που οδήγησαν σε ανατροπή των καθεστώτων στην Αίγυπτο και στην Τυνησία και εξαπλώθηκαν στις γειτονικές χώρες της Υεμένης, του Μπαχρέιν και του Ομάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook