Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι συνολικά οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις

Εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να εμπλακεί στις επιχειρήσεις το Κατάρ, βάσει ανακοίνωσης του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που έχει ανακοινώσει επίσημα ότι προτίθεται να μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

\"\"Ακάθεκτος ο Καντάφι
Το μεσημέρι, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

\”Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη\”, είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: \”Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα…Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε\”.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι \”αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες\”.

Καντάφι: «Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο»

Από την πλευρά του, ο Μοαμάρ Καντάφι, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι \”Προετοιμαζόμασταν για έναν μακρύ πόλεμο και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας\”.

Ο Λίβυος συνταγματάρχης είπε ότι ο λαός του έχει πλέον τα όπλα να νικήσει τις δυτικές δυνάμεις , που παρομοίωσε με τρομοκράτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: \”δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, θα την υπερασπιστούμε και θα την ελευθερώσουμε\”.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι χωρίς όμως να προβάλει καμιά φωτογραφία ή εικόνα του .

Εχθές, μετά τις πρώτες απογευματινές επιθέσεις των συμμάχων. ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους να οπλιστούν για να πολεμήσουν σε μια νέα επανάσταση τους \”σιωνιστές\” και τους \”εποικιστές σταυροφόρους\” και  δήλωσε ότι \”η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης\”.

Τουλάχιστον 64 νεκροί από τους βομβαρδισμούς


Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

\”Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε\”, είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Δείτε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό πεντάγωνο από την εκτόξευση τόμαχοκ


\”Η Αυγή της Οδύσσειας\”

Το Αμερικανικό Ναυτικό εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με την κωδική ονομασία \”Η Αυγή της Οδύσσειας\”. Με 112 αμερικανικούς πυραύλους η νύχτα έγινε μέρα στη Λιβύη.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι με πυραύλους τόμαχοκ έπληξε 20 στόχους, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας.

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης.
Βρετανικά μαχητικά Tornado βομβάρδισαν τη Λιβύη



Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο.

\”Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF, (βασιλική πολεμική αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4\”, δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

“Ισχυρό πλήγμα υπέστη η αεράμυνα του Καντάφι”

Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν \”χτυπηθεί σφοδρά\” από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

\”Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα πλήγματα\”, είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

\"\"Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη από αεροσκάφη \”των σταυροφόρων του εχθρού\”.

Nωρίτερα, γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο \”Αλ Τζαζίρα\”, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.


Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας.
 
Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να συμμετέχουν στη Συμμαχία με 24 αεροσκάφη, ενώ το Κατάρ με 4 ή 6.

Δείτε την προετοιμασία των γαλλικών πληρωμάτων λίγο πριν την επιχείρηση στη Λιβύη:


real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook