Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις, παρά την κατάπαυση πυρός που εξήγγειλε το βράδυ της Κυριακής ο Μουαμάρ Καντάφι. Οι δυνάμεις που έχουν αναλάβει την επιχείρηση κατά του καθεστώτος δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση και γι’ αυτό τα πλήγματα δεν έχουν λάβει τέλος.

 \”Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες για άμεση κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα αργά το απόγευμα (21.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Η ενέργεια αυτή είναι απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ένωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε \”την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών\”, κατέληξε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή τους όμως αργά τη νύχτα οι ΗΠΑ αναφέρουν  ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς Καντάφι.

\” Η εκτίμησή μας προς το παρόν είναι πως δεν είναι ειλικρινής, ή ότι έχει ήδη παραβιασθεί \”, δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντονίλον στους δημοσιογράφους. Ο αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έναρξης των επιχειρήσεων κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν \” μία καλή πρώτη μέρα \”, στην επέμβασή τους στη Λιβύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, που υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι παραβιάζει την εκεχειρία που υποτίθεται ότι επιβάλλει.

Ξένοι δημοσιογράφοι στη Λιβύη μεταδίδουν ότι πυκνοί καπνοί φαίνονται από την Τρίπολη και ειδικά από την νότια περιοχή Μπαμπ Αζιζίγια της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι. Ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ , επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε κατηγορηματικά στον Τύπο ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον \”κατάλογο των στόχων\” των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί \”σοβαρά πλήγματα\” γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

\"\"Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

\”Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω\”, είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι. \”Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη\”.

\"\"Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: \”Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα… Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε\”.

Νωρίτερα την  Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό. Το ρυμουλκό της ιταλικής εταιρείας Augusta off Shore, τύπου Άσσο, έφτασε χθες στο λιμάνι της Τρίπολης όπου και μετέφερε εργαζόμενους της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Εni. Όταν ζήτησε την άδεια να αποπλεύσει, οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει.

Ουσιαστικά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή, όλα τα μέλη του πληρώματος, είναι όμηροι του Καντάφι. Οι ιταλικές αρχές, έκαναν γνωστό ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις», χωρίς, όμως, να αναφερθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook