Την κρίση στην Ευρωζώνη και την αβεβαιότητα για τον αμερικανικό προϋπολογισμό ανέφερε ως λόγους για την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως οι παράγοντες αυτοί αποθαρρύνουν αποφάσεις που θα ενίσχυαν την ανάκαμψη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα το ζήτημα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και του ορίου χρέους, υποστήριξε, η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να περάσει ξανά σε ύφεση.

«Αυτοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που εμποδίζουν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να πάρουν επενδυτικές αποφάσεις, να αποφασίσουν προσλήψεις, ή να λάβουν άμεσες εξωτερικές επενδυτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό CBS.

Το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα δεν έλαβε απόφαση σχετικά με την περίπλοκη υπόθεση της φορολογίας με τη συζήτηση να αναβάλλεται για μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι πάντως αναφέρουν ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ανεργίας και μιας πιθανής υποβάθμισης του δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3%.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook