Με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού αλλά χωρίς απολύσεις συνοδεύεται το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων 21 φορέων του Δημοσίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, πόρτα εξόδου από το Δημόσιο ενδέχεται να περιμένει τους εργαζόμενους σε φορείς που θα τεθούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με Τα Νέα.

Προς το παρόν επηρεάζονται 5.256 εργαζόμενοι που υπηρετούν στους 21 φορείς και στην πλειονότητά τους, όσοι δηλαδή εργάζονται στους 16 φορείς που συγχωνεύονται, θα μεταφερθούν σε νέους οργανισμούς που θα προκύψουν.

Στην περίπτωση των εργαζομένων σε φορείς που καταργούνται, διασφαλίζεται η παραμονή τους στο Δημόσιο με διάφορες διαδικασίες, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρό αριθμό.

Ωστόσο, η τύχη του προσωπικού των περισσότερων από 1.000 φορέων που έπονται προς συγχώνευση ή κατάργηση δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Μέσω αυτής η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνουν 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων τη διετία 2013-2014 ώστε να αποφευχθούν οι άμεσες απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν με την κατάργηση φορέων, οι εργαζόμενοι θα τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα για ένα έτος και μετά θα αποχωρούν από το Δημόσιο ή εάν θα συνδυαστεί η διαδικασία με την προωθούμενη αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

Ενδέχεται, δηλαδή, πλεονάζον προσωπικό να μεταφέρεται αρχικά σε άλλες υπηρεσίες και, αφού καταρτισθούν τα νέα οργανογράμματα και βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, να απομακρύνονται όσοι κρίνονται ανεπαρκείς.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook