Πονοκέφαλο στην Ανγκελα  Μέρκελ, εν όψει των εκλογών  του 2013,  προκαλεί δημοσίευμα  του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο γερμανικές εταιρείες έχουν προωθήσει παράνομα στην Τεχεράνη υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις  που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαική Ενωση.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική  έκδοση του περιοδικού, οι γερμανικές  αρχές προσπαθούν να ρίξουν  άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ,  οι μέχρι τώρα έρευνες οδήγησαν  στις αρχές Αυγούστο, υ στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων καθώς και στην ανακάλυψη ενός δικτύου, υπεύθυνου για την παράδοση από το 2007 μηχανικών εξαρτημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω Τουρκίας και Αζερμπαιτζάν .

Πηγές αναφέρουν  ότι αυτά τα εξαρτήματα εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Αράκ , οι οποίες συγκαταλέγονται στη «μαύρη λίστα» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Την ώρα που  βλέπει το φως της δημοσιότητας  το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του  γερμανικού περιοδικού , το Ιράν πλήττεται από την χειρότερη οικονομική κρίση από τον πόλεμο Τεχεράνης- Βαγδάτης την δεκαετία του ΄80 . Η ισοτιμία του ιρανικού εθνικού νομίσματος σημείωσε βουτιά μέσα σ’ ένα 24ωρο και οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέσα σε μία ημέρα, το ριάλ έχασε περίπου 17% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου .

Η εκπρόσωπος του Στέιτ  Ντιπάρτμεντ , Βικτόρια Νούλαντ,  έσπευσε να σχολιάσει ότι , η πτώση της τιμής του ριάλ καταδεικνύει την επιτυχία που  έχουν οι συνεχιζόμενες διεθνείς πιέσεις στην ιρανική οικονομία.

 Η νέα ισοτιμία με βάση  την οποία ανταλλάσσεται το ριάλ στη μαύρη αγορά είναι  περίπου 34.500 ανά δολάριο.

Το ιρανικό εθνικό νόμισμα χάνει σταθερά την αξία του καθώς φέτος οι ΗΠΑ και η Κομισιόν ενέτειναν τις οικονομικές κυρώσεις που αποβλέπουν στο να πιέσουν την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμα  του εμπλουτισμού ουρανίου. Από την πλευρά του, στο σκληροπυρηνικό καθεστώς του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ ισχυρίζεται πως το πυρηνικό πρόγραμμά της στοχεύει μόνος σε ειρηνικούς σκοπούς αλλά οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συγκαλυμμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι κυρώσεις της  Δύσης έχουν περιστείλει την  δυνατότητα του Ιράν να εξάγει  πετρέλαιο – που είναι η κύρια εισοδηματική πηγή του -και να έχει οικονομικές δοσοληψίες με άλλα κράτη,. Επιπλέον, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook