Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της συνάντησης που είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Δημήτρη Χριστόφια. Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιη, λειτουργικής και βιώσιμης για το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα κρίσιμα τα ζητήματα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για αναπτυξιακές δράσεις.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη, ενώ αναφερόμενος στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία προχωρά με επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασιών.

«Η ανεξαρτησία μας υποφέρει από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και δίνουμε μία μάχη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα» είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι για τα ζητήματα αυτά υπήρξε συμφωνία με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο μίας λύσης που θα βασίζεται σε ομοσπονδιακό κράτος, όμως ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου προωθεί τη λύση των δύο κρατών και αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη, αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δύο κράτη», χαρακτηρίζοντας τον Ντερβίς Έρογλου «πολιτικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς, του \’πατέρα\’ της διχοτόμησης της Κύπρου».

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού όσο και για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.

«Σε μία επανενωμένη Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου, αλλά με την προϋπόθεση του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και τη δημιουργία ενός κράτους κυπριακού για τους Κύπριους» κατέληξε ο Δημ.Χριστόφιας.

Συνάντηση και με τον Πρόεδρο

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια.

«Εσείς έχετε ζήσει την κρίση, εμείς δεν θέλουμε να περάσουμε τα ίδια» ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ειδικότερα, απαντώντας στα εγκώμια του κ. Παπούλια για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως το προσωπικό που ασχολήθηκε με την Προεδρία πήρε την υπόθεση «πατριωτικά» και «εργάζεται νυχθημερόν χωρίς υπερωρίες».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως «θελήσαμε να αποδείξουμε πως δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες Προεδρίες, αλλά επιτυχημένες και αποτυχημένες» και στη συγκυρία της κρίσης, η ανιδιοτελής προσφορά του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντική.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook