Με 27 επώνυμα αγροτικά προϊόντα στην «βαλίτσα» του, μεταξύ αυτών η φέτα και το ελαιόλαδο Σητείας, ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Cioloş, επισκέπτεται την Κίνα από την Κυριακή 20 Μαρτίου έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, προκειμένου να προωθήσει ευρωπαϊκά ποιοτικά τρόφιμα και ποτά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Τον Επίτροπο συνοδεύουν 30 ανώτατα στελέχη εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και ποτών από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύουν ένα ελκυστικό φάσμα προϊόντων παγκοσμίου φήμης.

Στις συναντήσεις που θα έχει με τις κινεζικές αρχές ο Επίτροπος θα διερευνήσει επίσης τις δυνατότητες αμοιβαίας αναγνώρισης κινεζικών και ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών με ΠΓΕ. Ο Επίτροπος Cioloş θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις B2G (επιχείρηση προς δημόσιους φορείς) με θέμα τη γεωργία και τις ΠΓΕ και θα εγκαινιάσει επισήμως το εμβληματικό έργο εμπορικής συνεργασίας ΕΕ–Κίνας, EU-China Trade Project, ένα από τα σημαντικότερα στα χρονικά εμπορικά προγράμματα της ΕΕ.

 Ο Επίτροπος και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα επισκεφθούν τις πόλεις Σαγκάη, Χαντζόου (Hangzhou), Σουτσόου (Suzhou) και Πεκίνο – καθώς και την περιοχή όπου καλλιεργείται το παγκοσμίου φήμης τσάι Long Jing – για να γνωρίσουν καλύτερα τις ξακουστές γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας και να ανακαλύψουν τον πλούτο της κινεζικής υπαίθρου.

Εν όψει της σημαντικής αυτής επίσκεψης, ο Επίτροπος Cioloş δήλωσε τα εξής: «Σκοπός του ταξιδιού μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των κινέζων καταναλωτών στα ποιοτικά προϊόντα της Ευρώπης.

Διαθέτουμε τώρα περισσότερα από 3.200 καταχωρημένα τρόφιμα, οίνους και αλκοολούχα ποτά που έχουν αποκτήσει το ειδικό καθεστώς της ΠΓΕ επειδή παρασκευάζονται εξολοκλήρου ή εν μέρει σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και παραδοσιακές μεθόδους. Δυστυχώς, συχνά μόνον οι ειδήμονες γνωρίζουν την ύπαρξη των προϊόντων αυτών. Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει χάρη στην επίσκεψή μας.»

Η Κίνα διαθέτει επίσης άφθονα παραδοσιακά προϊόντα. Ο Επίτροπος Cioloş θα συναντήσει τους ομολόγους του της κινεζικής κυβέρνησης για να συζητήσουν πώς μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τις ονομασίες αυτές, σε αμοιβαία βάση, και να προωθήσουν το εμπόριο των αντίστοιχων προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και της Κίνας.

Ο Επίτροπος θα συναντήσει ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, όπως τον κ. Hui Liangyu, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (αρμόδιο για τη γεωργία), τον κ. Han Changfu, υπουργό Γεωργίας, τον κ. Chen Deming, υπουργό Εμπορίου, τον υπουργό Zhi Shuping, επικεφαλής της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Εποπτείας της Ποιότητας, Επιθεώρησης και Υγειονομικής Απομόνωσης (AQSIQ), καθώς και τον υφυπουργό Fu Shuangjian, επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Βιομηχανίας και Εμπορίου (SAIC).

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook