Την αντίθεση τους σε ενδεχόμενο κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου, εκφράζουν με επιστολή που στέλνουν προς τον υπουργό εθνικής άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως το Ρέθυμνο "τελεί πραγματικά υπό καθεστώς «αναπτυξιακού παροπλισμού», χάνοντας σταδιακά όλες του τις υποδομές, που συνετέλεσαν στην ανάπτυξή του και οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά από αγώνες και σθεναρές διεκδικήσεις των Ρεθεμνιωτών."

 Η επιστολή που κοινοποιείται επίσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον περιφερειάρχη Κρήτης καθώς στους βουλευτές Ρεθύμνου αναφέρει:

"Κύριε Υπουργέ,

Με απορία και έκπληξη, σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αρχές, φορείς και πολίτες του Ρεθύμνου, πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, την πρόθεση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στην κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου.

Η φημολογία αυτή συμπίπτει με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, ο ο-ποίος τελεί πραγματικά υπό καθεστώς «αναπτυξιακού παροπλισμού», χάνοντας σταδιακά όλες του τις υποδομές, που συνετέλεσαν στην ανάπτυξή του και οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά από αγώνες και σθεναρές διεκδικήσεις των Ρεθεμνιωτών.

Μετά την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, τη δια-φαινόμενη προσάρτηση Κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από το όμορο των Χανίων και τις φήμες για συγχώνευση  Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ενδεχόμενο «λουκέτο» στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου έχει προκαλέσει προβληματισμό και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία, που βλέπει μία – μία όλες τις αναπτυξιακές δομές του Ρεθύμνου  να εξαφανίζονται από το χάρτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για τον τόπο μας.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τους λόγους και τα οικονομικά μεγέθη, που σας υπαγορεύ-ουν το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου, του μοναδικού, αξίζει να σημειωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης και νοτιότερου σημείου της χώρας μας, τη στιγμή  μάλιστα που σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση τριών Κέντρων Εκπαιδεύσεως (Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη).

Πρέπει να τονιστεί ότι η δικιά μας διεκδίκηση δεν έγκειται σε τοπικιστικού χαρακτήρα επιχειρήματα . Αυτό που διακρίνει το επιτακτικό αίτημα του Ρεθύμνου και της Κρήτης και το διαχωρίζει από τις άλλες περιπτώσεις είναι ότι  το Στρατόπεδο του Ρεθύμνου,  εξυπηρετεί την Κρήτη των 630.000 κατοίκων και της νησιωτικής χώρας του Νοτίου Αιγαίου όταν όλα τα άλλα Στρατόπεδα  της χερσαίας ζώνης συνδέονται με εξαιρετικούς αυτοκινητόδρομους που επιτρέπουν τη γρήγορη και αμφίδρομη επικοινωνίας των οπλιτών με τις οικογένειές τους, οι οποίοι, με την κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης θα υποβληθούν, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία, σε μια αβάσταχτη σπατάλη χρόνου και χρημάτων. 

Προτού λάβετε την απόφασή σας Κύριε Υπουργέ, ζητάμε να  συνεκτιμήσετε τα εξής αντι-κειμενικά δεδομένα:  Την απώλεια εσόδων που προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι χαμένες εργατοώρες των γονιών, το πλήγμα που θα υποστεί η τοπική οικονομία, το γεγονός ότι ακόμη και με την  απόφαση κατάργησης του Κέντρου Εκπαίδευσης το Στρατόπεδο Ρεθύμνου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Αερομεταφερόμενη Μονάδα,  και, τέλος,  το μηδενικό όφελος που θα αποφέρει η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου στην ελληνική οικονομία.

Στο όνομα λοιπόν της περιστολής των δαπανών το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πλήξετε τους Κρητικούς, αφού με αποφάσεις που έχουν λάβει και άλλα μέλη της Κυβέρνησης, έχουν υποστεί τον τελευταίο καιρό μια δομική απογύμνωση με προεκτάσεις και επιρροές, κοινωνικές και οικονομικές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εν λόγω φημολογία δεν αποτελεί μία ζοφερή πραγματικότητα, η οποία εγείρει τις ενστάσεις μας  και ερωτηματικά σχετικά με τις σκοπιμότητες, που εξυπηρετεί.

Για το λόγο αυτό επιθυμούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά το επίμαχο θέμα και αν σας εκθέσουμε δια ζώσης τα επιχειρήματα μας.

Σε αναμονή της απάντησής σας."

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                  

 ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΗ                                              

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                                  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

   ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ                                                 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ                                         

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ                                        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ                                     ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ