Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται αυτό που ακούγεται πολλά χρόνια τώρα και πιο πρόσφατα πιο δυνατά για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Διαβάσαμε μόλις το δημοσίευμα του Reuters (δείτε εδώ) ότι Έλληνες Επιστήμονες εκτιμούν ότι η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτίως του Νησιού ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 599 δις δολαρίων!!

Η είδηση βέβαια για μία ακόμα φορά είναι εξαιρετική και αν αληθεύει τότε μπορεί σε λίγα χρόνια να δοθεί λύση σε πολλά από τα οικονομικά προβλήματα αυτής της χώρας.

Ωστόσο άλλο θέμα δημιουργεί σκέψεις και προβληματισμούς:

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων, τότε ο γεωπολιτικός χάρτης της Μεσογείου θα αλλάξει άρδην, οι δυναμικές που θα αναπτυχθούν μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα είναι απρόβλεπτες και βέβαια το παιχνίδι της διπλωματίας θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα.

Η Τουρκία θα προσπαθήσει ίσως με κάθε τρόπο να βάλει χέρι και οι Αμερικανοί και Ρώσοι πιθανών να επιδιώξουν να ελέγξουν τα κοιτάσματα. Και βέβαια οι Αμερικανοί, συνήθως, όπου δεν τους γίνεται το χατίρι, το πετυχαίνουν με κάθε τρόπο. Αυτό είναι το ανησυχητικό!

Για κοιτάσματα πολύ μικρότερα έχουν γίνει αρκετοί πόλεμοι σε αυτόν τον πλανήτη.

Βέβαια το βασικό ερώτημα είναι: Θα είναι οι Έλληνες πολιτικοί έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την δυναμική, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία σε όλη αυτή την κατάσταση;

Γ. Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook