Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ περιπτώσεων εξαγωγής καταθέσεων φυσικών προσώπων και με την ολοκλήρωσή τους θα συνταχθούν οι εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

 Σε έγγραφό που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αναφέρεται σε ελέγχους - έρευνες σε χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης σε άλλη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, αναφέρει ότι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αξιοποιούνται διασταυρώσεις από στοιχεία τραπεζών του εξωτερικού για την απόδοση φόρων των τόκων αποταμιεύσεων φυσικών προσώπων, ενώ στις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η έρευνα για την άμεση φορολόγηση τους.

Σε ερώτηση σχετική με την αναστολή του αυτοφώρου για τους μικροοφειλέτες, ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το αδίκημα της διακράτησης του ΦΠΑ, του ΦΚΕ και των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, το αδίκημα της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς αυτόφωρα από την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνει ωστόσο εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 23.9.2011 σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση δίωξης για ληξιπρόθεσμα χρέη άσχετα με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

 

in.gr