Πολεμικός “πυρετός” μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με την πρώτη να συνεχίζει τους βομβαρδισμούς εναντίον της δεύτερης . Σε εξέλιξη και διπλωματικές επαφές των Τούρκων που έχουν όπως φαίνεται την υποστήριξη Αμερικανών και ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά είναι αυτονόητο ότι η Συρία δεν είναι μόνη της και η Τουρκία πρέπει να έχει καταλάβει ότι θα υπάρχουν όρια σ΄ αυτό που η ίδια ονομάζει “στρατιωτική επέμβαση”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά την συριακή επίθεση σε τουρκικό έδαφος όπου σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον όπου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανέφερε σε ανακοίνωση του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση της συριακής επίθεσης έπληξαν στόχους στο εσωτερικό της Συρίας.

Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια τουρκικού βομβαρδισμού εναντίον συριακής στρατιωτικής θέσης κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση αυτή δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατο, χθες, πέντε τούρκων πολιτών από οβίδα, η οποία εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος.

Το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς σήμερα το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, έγινε γνωστό από πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε και στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι πολλοί σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα, στη διάρκεια του βομβαρδισμού από τον τουρκικό στρατό θέσης του συριακού στρατού στην περιοχή Ρασμ αλ-Γάζαλ, κοντά στο Τελ Αμπιάντ.

Μόνο ηθική στήριξη από το ΝΑΤΟ

Δεν ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ το άρθρο 4 περί "συμμαχικής συνδρομής" στο νυχτερινό έκτακτο συμβούλιο όπως ζητούσε η Τουρκία προκειμένου να έχει την συμμαχική "νομιμοποίηση" για να εισβάλλει στην Συρία. Αντίθετα εξέδωσε μια ανακοίνωση ελάχιστα πιο "σκληρή" από αυτή που είχε εκδόσει λίγες ώρες πριν, με αόριστες εκφράσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως "πράσινο φως" για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ιδού ολόκληρη η ανακοίνωση: "Είχαμε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ξεκάθαρη – παρούσα απειλή για την ασφάλεια ενός εκ των συμμάχων κάτι που αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας και το οποίος καταδικάζουμε έντονα. Η Συμμαχία συνεχίζει να συμπαραστέκεται στην Τουρκία και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό τέτοιων επιθετικών ενεργειών εναντίον συμμάχου, καλώντας το συριακό καθεστώς να βάλει τέλος στις καταφανείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".

Η δήλωση είναι κάτι παραπάνω από "καταπραϋντική" για την Άγκυρα αν και σε λίγες ώρες η τουρκική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Συρίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα ξεκινήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις. Πιθανόν η κυβερνηση και αφού λάβει απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να περιμένει καταλληλότερη στιγμής, καθώς μια επιχείρηση τώρα σε περιοχές που κατοικούνται από Άραβες Αλεβίτες με την ύπαρξη στην ίδια περιοχή μεγάλου αριθμού αραβικής αταγωγής αλεβιτών μέσα στην Τουρκία, αλλά και εκατομμύρια Κούρδους, χρειάζεται οπωσδήποτε την συνεργασία των δυτικών.

Σε διαφορετική περίπτωση οι "φάπες" για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ελλοχεύουν.

 Γιατί το ΝΑΤΟ δεν ενεργοποίησε το άρθρο 4;

Όπως αναφέρουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές που έχουν άμεση ενημέρωση από το έκτακτο συμβούλιο, οι ΝΑΤΟϊκοί δεν είχαν πειστεί ότι ο όλμος από το Ταλ-αλ-Αμπιάντ που σκότωσε μια μάνα και τα τέσσερα παιδιά της στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν των Σύριων κυβερνητικών, ξαθώς η απόσταση από την οποία εβλήθη ήταν μόνο 1 χλμ. και ο τακτικός συριακός Στρατός έχει εγκαταλείψει προ πολλού την περιοχή στον έλεγχο των Κούρδων.

Το πιθανότερο ήταν να ηταν προβοκάτσια των ισλαμιστών για να προκαλέσουν επέμβαση της Τουρκίας, καθώς χάνουν την μάχη στο Χαλέπι.

Onalert.gr – defencenet.gr