Στην 40η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), που πραγματοποιείται στην πόλη Βιολυστόκ της Πολωνίας, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Αλεξάκη.

Στην CRPM συμμετέχουν συνολικά 160 Περιφέρειες , και την πρώτη ημέρα των εργασιών της γενικής συνέλευσης, συνεδρίασε η γεωγραφική επιτροπή της Μεσογείου, όπου έγινε συζήτηση για την απαιτούμενη Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τη «Μεσογειακή Μακροπεριφέρεια». Ο σκοπός είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η γεωγραφική περιοχή της «Μεσογειακής Μακροπεριφέρειας» και τα κοινά στοιχεία που ενοποιούν αυτήν την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στη συζήτηση αυτή, τόνισε ότι πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια "ποια είναι τα κοινά προβλήματα στη Μεσόγειο,
πχ το θαλάσσιο περιβάλλον" τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η πολιτική της «Μεσογειακής Μακροπεριφέρειας», όπως έγινε στις αντίστοιχες περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, του Δούναβη και του Ατλαντικού.

Παράλληλα ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της CRPM Περιφερειάρχης Καταλωνίας από την Ισπανία, που διαδέχθηκε τον Σικελό (Ιταλία) απερχόμενο Πρόεδρο.