Σε βαρύ κλίμα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη «λίστα Λαγκάρντ» και εν μέσω αποχωρήσεων και πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, συνεδριάζει στις 13:30 -κεκλεισμένων των θυρών- η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε εκτάκτως τη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατήγγειλε απόπειρα αποσταθεροποίησης της παράταξης και της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για προσπάθεια «διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας και της παράταξης». Σύμφωνα με το Έθνος, η απόφαση του κ. Βενιζέλου να συγκαλέσει εκτάκτως την ΚΟ του κόμματος (στην Ιπποκράτους και όχι στη Βουλή), είναι για τους γνωρίζοντες μία πρωτοβουλία που ελήφθη για να βάλει φρένο στις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Όπως εκτιμάται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ευρύτερη συσπείρωση της ΚΟ και του Κινήματος, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε σοβαρή ρήξη αυτήν την ώρα θα προκαλέσει προβλήματα για το εθνικό συμφέρον.

Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει την απαίτησή του να δοθεί άμεσα η «λίστα Λαγκάρντ» στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.

Από τη συνεδρίαση αναμένεται να απουσιάζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση», υπογράμμισε την ανάγκη «ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου με ειλικρινείς και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες» και «ενός κόμματος ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, ανοικτού στην κοινωνία» που θα έχει «όπλο ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα 30 επιστημόνων η οποία επεξεργάζεται την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου εξόδου από την κρίση και, όπως είπε, «το Φεβρουάριο θα είμαστε έτοιμοι».

Βασικό κριτήριο, κατά τον κ. Λοβέρδο, «είναι να μπορούμε να είμαστε πειστικοί σήμερα» «για να σπάσουμε τον τοίχο της αναξιοπιστίας της πολιτικής» και να απευθυνθούμε στους πιο απογοητευμένους, σε αυτούς που έχασαν ή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Οι δηλώσεις Λοβέρδου δεν ήταν οι μόνες που προκάλεσαν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Λίγες ώρες πριν, το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει «από το σημερινό ΠΑΣΟΚ», με αφορμή τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη λίστα με τους 2.000 καταθέτες στην Ελβετία.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, λέγοντας ότι αποχωρεί «από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης».

Σφοδρή επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή την περιβόητη λίστα εξαπολύει και ο Σωκράτης Ξυνίδης, με γραπτή δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα. «Τη χώρα δεν την γελοιοποιεί η συζήτηση για τη λίστα αλλά ότι η συζήτηση ξεκίνησε με τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ και όχι κάποιου Έλληνα πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα» αναφέρει, ζητώντας τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

«Δημοσιοποιήστε τα ονόματα τώρα και ενημερώστε μέσω ποιών τραπεζικών ιδρυμάτων έγιναν οι αφαιμάξεις του πλούτου της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Τα στατιστικά σίγουρα θα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες και κυρίως μέσω ποιών Τραπεζών έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό;» αναφέρει, χαρακτηρίζοντας υποκριτικά τα όσα έχουν ειπωθεί για τη μη αξιοποίηση της λίστας.

«Είναι υποκρισία να φέρεται ως μοναδικός λόγος για τη μη δημοσίευση της λίστας το κατά πόσον αυτή περιήλθε στα χέρια του όποιου υπεύθυνου με τρόπο που να θεμελιώνει νομικά ποινικά αδικήματα.

» Είναι υποκρισία, την ώρα που καταβαραθρώθηκε η χώρα, νομικοί λόγοι να υπερτερούν των ηθικών. Ο καθένας που έλαβε γνώση είχε ηθικό καθήκον να κατονομάσει την πηγή και να δημοσιοποιήσει τη λίστα. Ιδίως όταν η πηγή ήταν κοτζάμ υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας. Καθημερινά καταδιώκονται μικροφοροφυγάδες ακόμη και κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας. Τώρα που θα παρελάσουν το σύνολο της διαπλοκής και του πλουτισμού από μπροστά μας, μας κατέλαβε νομική σεμνοτυφία» λέει.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook