Πεντακόσιες εβδομήντα έξι ήταν οι χειροβομβίδες που φώλιαζαν σε κρύπτη στο κέντρο της πόλης των Σερρών, όπως αποκαλύπτεται μετά και την σημερινή ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης εκκαθάρισης των πολεμοφοδίων, που στήθηκε από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα.

Η γεμάτη εκρηκτικά κρύπτη ανακαλύφθηκε μετά από έργα ανάπλασης του δρόμου που κάνει ο δήμος Σερρών στην περιοχή, όταν μετά από σφοδρή νεροποντή κάποιες από αυτές βγήκαν στην επιφάνεια και έγιναν παιχνίδι στα χέρια των παιδιών.

Οι χειροβομβίδες, που περισσότερες εξ αυτών ήταν ρωσικής προελεύσεως, κατατάσσονται χρονικά στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.

Για δέκα ημέρες περιοχή παρέμενε σε απομόνωση και υπό πλήρη φρούρηση και έλεγχο της αστυνομίας και του στρατού, ενώ είχαν στηθεί ειδικά πλέγματα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διέλευση.

Οι χειροβομβίδες, που έχουν ήδη οξειδωθεί, βρίσκονται σε διαδικασία εξουδετέρωσης, ενώ ήδη πολλές έχουν καταστραφεί από τους ειδικούς πυροτεχνουργούς σε συγκεκριμένη περιοχή, που χρησιμοποιεί ο στρατός για τις ασκήσεις του, παράκτια της πόλης των Σερρών.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Σερρών, Θωμά Σάνδρο, η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς να υπάρξουν άλλα προβλήματα.

 

kathimerini.gr από ΑΜΠΕ