Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνιο Ρουπακιώτη απέστειλε ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης. Στην επιστολή αναφέρει αναλυτικά:

\’\’Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου με ομόφωνη απόφασή του, ζητάει την παραμονή και την λειτουργία στο Δήμο Βιάννου, του οικείου Ειρηνοδικείου με την σημερινή του μορφή και πάντα, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου μας.

Για το δίκαιο του αιτήματός μας, σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία που αφορούν στο Ειρηνοδικείο Βιάννου και από τα οποία, αβασάνιστα προκύπτει η αναγκαιότητα της διατήρησης και της λειτουργίας του.

Το Ειρηνοδικείο Βιάννου, εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Βιάννου, ο οποίος, ως γνωστόν, για λόγους ιστορικούς, αλλά, κυρίως, γεωφυσικούς (δύσκολο ανάγλυφο και άρα ορεινός μειονεκτικός Δήμος) και μετά την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» παρέμεινε αυτόνομος ορεινός .

Ζητάμε επίσης από εσάς να στηρίξετε το δίκαιο του αιτήματός μας που αφορά στην υπαγωγή των Τοπικών Κοινοτήτων Εμπάρου, Μάρθας, Αφρατίου, Μηλιαράδων, και Ξενιάκου στο Ειρηνοδικείο Βιάννου κάτι που είναι αυτονόητο, αφού οι παραπάνω Κοινότητες ενώ ανήκουν στον Δήμο Βιάννου και αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου μας, οι κάτοικοι τους και Δημότες μας βασανίζονται ανελέητα καθώς οι όποιες διαφορές τους, εκδικάζονται μέχρι σήμερα από το Ειρηνοδικείο Καστελίου χωρίς μάλιστα να υπάρχει τακτική συγκοινωνία, αλλοιώνοντας έτσι τον τελικό αριθμό των υποθέσεων που φυσιολογικά έπρεπε να εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Βιάννου !!!

Η έδρα του Δήμου, η ιστορική Άνω Βιάννος, όπου και εδρεύει το Ειρηνοδικείο, απέχει από την έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου 65 χ.μ. και ως εκ τούτου το Ειρηνοδικείο Βιάννου είναι το πλέον απομακρυσμένο του Νομού Ηρακλείου.

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους στο Νομό Ηρακλείου και όπως προαναφέρθηκε, έχει ορεινό ανάγλυφο.

Οι κάτοικοί του ως επί το πλείστον είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι με ό,τι εκείνο συνεπάγεται. Στην ενδοχώρα υπάρχουν μεγάλα χωριά που απέχουν από την έδρα του Δήμου μέχρι και 40 χ.μ τα οποία συνδέονται με κακό και παλαιωμένο οδικό δίκτυο και ήδη υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην πρόσβαση του Ειρηνοδικείου Βιάννου.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η σύνδεση με τους αναπτυσσόμενους παραλιακούς οικισμούς Άρβης, Ψαρής Φοράδας, Κερατοκάμπου, Καστρίου, Τερτσών και Δερμάτου.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση με άλλα αστικά κέντρα που έχουν έδρα Ειρηνοδικείου, ούτε φυσικά με του Καστέλι Πεδιάδος όπου προτίθεται να μεταφερθεί το Ειρηνοδικείο Βιάννου.

Όλα τα προαναφερθέντα καθιστούν απολύτως αναγκαία την παραμονή του Ειρηνοδικείου στην έδρα του Δήμου μας.

Η κατάργησή του σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Μαρτυρικού μας Δήμου, θα αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις 90-100 χιλιομέτρων για την επίλυση των μικρών ή μεγαλύτερων διαφορών τους.

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση ο Δήμος Βιάννου έχει κυρηχθεί ως πυρόπληκτος μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2012 που έκανε στάχτη το 30% της εκτάσεως του. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση λόγω απώλειας του εισοδήματος (μονοκαλλιέργεια ελιάς ) εκατοντάδες οικογένειες του Δήμου μας.

Πέραν όμως των προαναφερθέντων, σημαντικότατων στοιχείων, ο Δήμος Βιάννου μετά το ολοκαύτωμα που υπέστη τον Σεπτέμβριο του 1943 με 471 νεκρούς ανήκει στους δεκατρείς «13» αναγνωρισμένους Μαρτυρικούς Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας και ως εκ τούτου δικαιούται σαν ελάχιστη προσφορά από την Πολιτεία, έστω την λειτουργία του Ειρηνοδικείου στην περιοχή του.

Σας αναφέρω επίσης ότι το Ειρηνοδικείο Βιάννου, είναι ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας, λειτουργεί από το έτος 1868 (Τουρκοκρατία), στα αρχεία του υπάρχουν έγγραφα από το 1882 και θα πρέπει να διατηρηθεί, ακριβώς λόγω αυτής της ιστορικότητάς του.

Στο Ειρηνοδικείο Βιάννου Κύριε Υπουργέ υπηρετούν σήμερα δυο υπάλληλοι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου μας, και οποιαδήποτε μετακίνηση τους δημιουργεί ακόμη και θέμα επιβίωσης των οικογενειών τους, αφού με την σημερινή οικονομική κατάσταση θα αδυνατούν ακόμη και να πληρώσουν τα καύσιμα για την μεταφορά τους σε απόσταση 45 χιλιομέτρων καθημερινής διαδρομής.

Γνωρίζετε επίσης ότι ο Δήμος Βιάννου διατίθεται να στεγάσει το Ειρηνοδικείο Βιάννου σε δικό του κτήριο, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τα λειτουργικά έξοδα του ενοικίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε και ότι άλλο λειτουργικό έξοδο απαιτείται.

Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση πως όλα τα παραπάνω, θα ληφθούν υπόψιν εφόσον προχωρήσετε όπως αλώστε υποχρεούστε, σε εκπόνηση μελέτης της οποίας το περιεχόμενο ζητάμε να λάβουμε γνώση στο βαθμό που μας αφορά, πριν από οποιαδήποτε απόφαση σας.

Κλείνοντας πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα διατηρήσει την μοναδική Δημόσια Υπηρεσία που αυτή την στιγμή λειτουργεί στην Μαρτυρική και Πυρόπληκτη Βιάννο σεβόμενη το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook