Την προνομιακή θέση της Περιφέρειας Κρήτης έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας, ενόψει της προετοιμασίας της για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020, κατέδειξε η σημερινή συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, όπου το στελεχικό δυναμικό (πολιτικό και υπηρεσιακό) ενημερώθηκε για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις διαφοροποιήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις.

Την ενημέρωση έκανε το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτερ Φισσάμπερ, που εκθείασε τη γενικότερη πορεία της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε πρωτοποριακή και αναφορικά με την αμεσότητα της προετοιμασίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε την προετοιμασία της πριν από δύο μήνες με ειδική ημερίδα, ενώ ήδη είναι σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τις Βρυξέλλες.

Μάλιστα την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς ενώ στις 19 Οκτωβρίου θ’ ακολουθήσει νέα συνάντηση με τον Επίτροπό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Η αγωνία μας –τόνισε- είναι να φέρουμε πρόσθετους πόρους στη Κρήτη.

Σε ότι αφορά τους πόρους που η Ελλάδα θα πάρει συνολικά από το νέο ΕΣΠΑ, που θα ονομάζεται Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης, θα είναι σε κάθε περίπτωση μειωμένοι και με μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη υπολογίζονται σε 15 δις ευρώ, τη στιγμή που για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ανέρχονται σε 22 δις.

Το συνολικό ύψος του πακέτου (γεωργία, έρευνα, έξυπνες δράσεις κ. α., πολιτική συνοχής και συνδέοντας την Ευρώπη) για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται στο 1 τρις ευρώ.

Στη νέα πραγματικότητα, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013 οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα είναι ενισχυμένες, ενώ θα υποχωρήσουν αυτές του Περιφερειακού Ταμείου.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα θα κινηθούν στα ίδια με τα τωρινά επίπεδα. Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου θα προέρχονται από 45% μέχρι 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τη στιγμή που στο ΕΣΠΑ αύτη η αναλογία ήταν στο 21,4%.

Στο μεταξύ ως σημαντικό στοιχείο καταγράφεται και η επιδότηση στα βοσκοτόπια, που ωστόσο θα μειώσει τις επιδοτήσεις των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Επίσης προβλέπεται μέχρι το 2020 το κλείσιμο της ψαλίδα μεταξύ των χωρών που εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις, τη στιγμή που η Ελλάδα στην παρούσα φάση ξεπερνά σε γεωργικές επιδοτήσεις το κοινοτικό μέσο όρο κατά 41%

Στη νέα προγραμματική περίοδο οι Περιφέρειες θα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Λιγότερο ανεπτυγμένες, Μετάβασης και Ανεπτυγμένες, όπου και ανήκει η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι πέντε βασικές προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου είναι: Έρευνα- καινοτομία, Τεχνολογίες πληροφορικής, ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μετάβαση στην οικονομία με λιγότερη χρήση άνθρακα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Να σημειωθεί ότι στα νέα χρηματοδοτικά ταμεία θα ισχύσουν σε μεγαλύτερη έκταση, προγράμματα όπως Jessica, Jeremie κ. α.
Το νέο πακέτο θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε τεχνικό επίπεδο και επίπεδο στόχευσης και αποτελεσματικότητας, αλλά παράλληλα προβλέπεται απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook