Στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει «κολλήσει» προσωρινά το ελληνικό αίτημα για προκαταβολή κατά 70% της ενιαίας ενίσχυσης του 2012. Η ελληνική πλευρά προβλέπεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή της Κομισιόν την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, οπότε και συνεδριάζει, για να γνωμοδοτήσει κατά πάσα πιθανότητα θετικά.

Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετεί την πληρωμή της προκαταβολής λίγο αργότερα από όσο εκτιμούσε αρχικά, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου (πιθανότατα στις 24 του μήνα). Παράλληλα, είναι αισιόδοξο για το τελικό «οκ» από την Κομισιόν, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένει μερικές μέρες ακόμα για να το εξασφαλίσει.

Να σημειωθεί πως ήδη η Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ έχει ανακοινώσει πως υπάρχει στην διάθεση του υπουργείου, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Τα πέντε κρίσιμα ζητήματα που έχει θέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, και περιμένουν την έγκριση της Κομισιόν, είναι τα ακόλουθα:

-Δυνατότητα για αύξηση της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης στο 70%, θέμα το οποίο πρώτη έχει δημοσιοποιήσει από το περασμένο Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η Agrenda.

-Δυνατότητα για De Μinimis, ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων από εθνικούς πόρους, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αγορά ζωοτροφών. Το ποσό που υπάρχει στη διάθεση των εθνικών αρχών ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ για την προσεχή τριετία (δηλαδή περί τα 25 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), ενδέχεται να αυξηθεί για τη φετινή χρονιά και θα αφορά πρώτα και κύρια χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους.

-Θέμα έχει τεθεί και για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. προκειμένου να συνδράμει κι αυτό με τη σειρά του στη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων κατά τη φετινή χρονιά.

-Το «πράσινο φως» της Επιτροπής αναμένεται και για τη διαμόρφωση, σε εθνικό επίπεδο (Ελλάδα), ενός ειδικού προγράμματος το οποίο θα προβλέπει ειδική ενίσχυση των παραγωγών για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων φυτών, έτσι ώστε να διευρυνθούν οι λύσεις ζωοτροφών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κτηνοτρόφοι.

-Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσαυτάρης έθεσε υπ’ όψιν της Επιτροπής την ανάγκη να ενισχυθεί η μέριμνα της νέας ΚΑΠ προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των εναλλακτικών λύσεων που προσφέρουν οι παραπάνω καλλιέργειες (ψυχανθή – πρωτεϊνούχα).

Τι πληρώνεται τώρα

Την περασμένη Τρίτη 2/10 μπήκε στους λογαριασμούς 13.556 παραγωγών η 2η δόση της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2011 συνολικού ύψους 24,3 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της «Agrenda» (29/9), ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου μέχρι την Τρίτη θα έχουν πιστωθεί και τα υπόλοιπα ενισχύσεων (άρθρο 68, για αιγοπρόβειο-βόειο, σκληρό σιτάρι, ελαιόλαδο, στρεμματική ενίσχυση ολοκληρωμένης ενίσχυσης βάμβακος) ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δικαιούχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της πληρωμής τους θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στα γραφεία του Οργανισμού μετά από τις 15.10.2012 και μέχρι 31.10.2012. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει γνωστό ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των δικαιούχων έχει αυξηθεί κατά περίπου 3.000.

Αναφερόμενος στις πληρωμές της εξισωτικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι αυτές εξελίσσονται ομαλά και ότι «έχουν εξασφαλισtεί οι αναγκαίες πιστώσεις 160 εκατ. για την πληρωμή όλων όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις».

agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook