Επιπλέον μέτρα για να φτάσουν στα 9 δισ. ευρώ οι περικοπές του 2013 (αντί για 7,3 δισ. που «γράφει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού) αναζητούν κυβέρνηση και Τρόικα.

«Αν είχαμε βρει μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ δεν θα συζητούσαμε για το πόσο είναι η βαθιά θα είναι ύφεση» εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που μετείχε στη μαραθώνια σύσκεψη με την Τρόικα. Παρότι η σύσκεψη κράτησε πάνω από πέντε ώρες, η ίδια πηγή ανέφερε πως «δεν έχει κλείσει τίποτα, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί» .

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στο prothema.gr, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης επέμενε πως «προσπαθούμε να μην γίνουν τα 7,3 δισ. περικοπές, 9 δισ. ευρώ»

Γιάννης Στουρνάρας και Τρόικα έχουν και νέα κρίσιμη συνάντηση το Σάββατο στις 11 το πρωί, για να κλείσουν -ει δυνατόν- τα μέτρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας και την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη.

«Από την στιγμή που συζητάς και κάνεις ενότητες πάει να πει ότι υπάρχει μία πρόοδος» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Το 90% του χρόνου των συζητήσεων σήμερα αφορούσε στα «προαπαιτούμενα» διαρθρωτικά μέτρα (αποκρατικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και έσοδα).

«Σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό, σε όλες γίνονται συζητήσεις» ανέφερε η πηγή.

Η ενότητα των οικονομικών μέτρων πάντως δεν εξετάστηκε ιδιαίτερα σήμερα, ενώ η αυριανή σύσκεψη θα περιστραφεί στο θέμα της ανακεφαλαίωσης και των συγχωνεύσεων των τραπεζών.

Το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν παραγγείλει «junk food» από γνωστό κατάστημα της πλατείας Συντάγματος, στοιχείο ενδεικτικό του ό,τι η συνάντηση θα τραβούσε σε μάκρος…

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, είχε δηλώσει ότι εξετάζονται οι «γκρίζες ζώνες» που αφορούν στα έσοδα, τις δαπάνες και τις αποκρατικοποιήσεις και όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook