(Τελευταία ενημέρωση: 10:04)

Σε κατάσταση πολιορκίας παραμένει ακόμα η Λιβύη, τρία 24ωρα μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς από γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη στη Βεγγάζη.

 Η Τρίπολη ήταν το επίκεντρο των συμμαχικών βομβαρδισμών, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι. Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις ακούστηκαν ξανά και στην περιοχή της κατοικίας του Καντάφι.

Πλήγματα σημειώθηκαν και κοντά στη Βεγγάζη, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν δύο εγκαταστάσεις ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας.


\"\"Επίσης το βράδυ χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς μία βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. 

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι, δύο απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λιβύη, συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου στην περιοχή του Τομπρούκ από τον λιβυκό στρατό. Η είδηση έγινε γνωστή από τον οδηγό του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι, όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, γεγονός που δείχνει ότι η κατάπαυση πυρός ήταν μόνο στα λόγια.

Πάντως, τη νύχτα της Κυριακής, οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα σε στρατηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη.

Το κτήριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

\"\"Διχασμένο το ΝΑΤΟ

Δεν κατέληξαν τελικά σε κάποια απόφαση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ κατά την συνεδρίαση τους την Δευτέρα. Το ΝΑΤΟ, θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη, όσον αφορά στην επέμβασή του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα Τουρκία, Γερμανία αλλά και αραβικές χώρες.

Τούρκοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι περαιτέρω εμπλοκή της Συμμαχίας θα επιβαρύνει τη θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον αραβικό κόσμο.

Αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της».

\"\"Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει, μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες, ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών, θα πρέπει να απολογούνται όλοι».

Πάντως, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη \”μαραθώνια\” σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ, υποστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε την Δευτέρα ότι \”δεν είναι στόχος μας ο Καντάφι\”, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν αποτελεί στόχο αυτών των επιθέσεων.  \”Δεν κυνηγάμε να σκοτώσουνε τον Καντάφι\”, φέρεται να ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

\"\"Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, σύμφωνα με διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.

Διέταξε «κατάπαυση πυρός» αλλά…

Και μπορεί να ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός την Κυριακή, αλλά το απόγευμα της Δευτέρας, ο Μουαμάρ Καντάφι διέψευσε -για άλλη φορά- τον ίδιο του τον εαυτό βομβαρδίζοντας τη Μισράτα.

Ο τραγικός απολογισμός του νέου χτυπήματος των δυνάμεων του Καντάφι είναι 40 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

\"\"

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook