Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη, η οποία είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για το σκοπό αυτό την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 και από 10.00-14.00 η Δ/νση Προγραμματισμού – Ψυχική Υγεία- της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το ψυχιατρικό τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και τους Συλλόγους «ΚΡΙΚΟΣ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ» θα πραγματοποιήσουν δωρεάν ψυχομετρικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη, σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Οι ψυχομετρικές αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης στην Οδό Σμύρνης 26 στο γραφείο του ΚΕΠΥΚΑ στο ισόγειο.

Η συμπλήρωση του ψυχομετρικού τεστ από κάθε εξυπηρετούμενο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και θα γίνεται με την επιστημονική επιμέλεια των ψυχιάτρων κ.κ. Χουρδάκη Ευγενίας και Μηλιώτη Θεόδωρου, καθώς και των ψυχολόγων κ.κ. Κοψαχείλη Ισμήνης, Αλατζόγλου Μαρίας και Χρυσουλάκη Άννας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, και από τις 16.30 υπό την αιγίδα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Φίλων και Συγγενών Ψυχικά Ασθενών «ΚΡΙΚΟΣ», Το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», τον Ποδηλατικό Όμιλο Ηρακλείου, τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης και τον Παγκρήτιο Σύλλογο για τον Νεανικό Διαβήτη, θα πραγματοποιηθεί ένας Λαϊκός Αγώνας Δρόμου και μια Ποδηλατική Διαδρομή στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία και τερματισμό το ιστορικό κτήριο της Λότζιας του Δήμου Ηρακλείου.

Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να μεταδώσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι μας, το θετικό μήνυμα των ευεργετημάτων που προσφέρει κάθε μορφή αθλητισμού στην Υγεία γενικά και στην Ψυχική Υγεία ειδικότερα.

Είναι γνωστό άλλωστε πως μέσα από κάθε αθλητική δραστηριότητα μας δίδεται και η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε ενεργητικά όλους μας τους προβληματισμούς, να διώχνουμε τα άγχη μας και το σημαντικότερο να επιβεβαιώνουμε την αυτοπεποίθηση μας.