Την ώρα της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης επέλεξε ο Βύρων Πολύδωρας, για να δημοσιοποιήσει την αντίδρασή του για τη διαφήμιση με τον Αλέξη Κωστάλα, επισημαίνοντας τα… γραμματικά και συντακτικά λάθη που εντόπισε σε αυτήν!

Αναλυτικά, η δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση -που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο- με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή – παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά \”Επέλεξέ το\”, αντί για το σωστό γραμματικά \”Επίλεξέ το\”».

»Μάλιστα, η απάντηση του εκπαιδευτικού ομίλου σχετικά με την «ανορθογραφία», δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση, λέει πως στον προφορικό λόγο το «επέλεξε» είναι πιο εύηχο, πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά, και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του «Επέστρεφε».

»Άλλο όμως τα κριτήρια για το «εύηχο» και το νεολαιΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο «ποιητική αδεία». Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: «Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής». Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα!».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook