Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» των αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας, αυτό του ΟΤΕ το οποίο είναι και το πιο ώριμο. Η αγορά εκτιμά πως η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να δώσει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της δεύτερης option ύψους 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο θα πωληθεί στην Deutsche Telekom. Η πώληση της Τ - Μobile USA από την Deutsche Telekom τροφοδότησε χθες τις σχετικές φήμες για εξαγορά του 10% του ΟΤΕ, πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν ούτε από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ούτε από στελέχη του ΟΤΕ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε χθες στα 8,26 ευρώ σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξεως του 6,03% ενώ ενδοσυνεδριακά η αύξηση της μετοχής πλησίασε τα επίπεδα του 10% (αγγίζοντας τα 8,60 ευρώ). Η επισήμανση της Deutsche Telekom ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. που θα εισπράξει για επαναγορές μετοχών πυροδότησε τις προσδοκίες για τη μετοχή του ΟΤΕ. Και αυτό λόγω της ρητής επιθυμίας των Γερμανών να αυξήσουν το ποσοστό τους στον Οργανισμό. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται σημαντικά να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να αυξήσει τα έσοδα για το 2011.

Η Οption

Bάσει της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του γερμανικού ομίλου, το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ έως το τέλος του έτους με υπερτίμημα. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με το σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν 15% υπερτίμημα. Η D.T. ελέγχει σήμερα το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και αν ενεργοποιηθεί και η δεύτερη option θα ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Αν η τιμή της μετοχής παραμείνει στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περίπου μισό δισ. ευρώ από την πώληση του 10%.

Telekom Srbija

Με ένα μόνο ενδιαφερόμενο, την Telecom Austria, έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 51% της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telekom Srbija (από το οποίο το 20% ανήκει στον ΟΤΕ).

Αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, λίγο μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, ότι μόνο μια δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας. Οι υπόλοιπες 6 διεθνείς εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον αποσύρθηκαν λόγω του υψηλού τιμήματος.

Η σερβική κυβέρνηση έχει ορίσει ως ελάχιστο τίμημα για την πώληση ποσοστού 51% της εταιρείας τα 1,4 δισ. ευρώ. Όμως, προσφορά της Telekom Austria, όπως έγινε γνωστό, προβλέπει ότι για την αγορά των μετοχών θα καταβληθούν μεταξύ 800 και 950 εκατ. ευρώ, ενώ ο αυστριακός όμιλος, σύμφωνα με τους Σέρβους αξιωματούχους, έχει δεσμευτεί για επένδυση επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr