Την έξοδο από το Δημόσιο για περίπου 50.000 συμβασιούχους δείχνει η πορτογαλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει, με δεδομένων των απαιτήσεων που έχει γνωστοποιήσει η τρόικα, για τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2013, επιβαρύνοντας το ποσοστό ανεργίας που ήδη κυμαίνεται στο 16%. Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, στο πορτογαλικό δημόσιο απασχολούνται περίπου 85.000 συμβασιούχοι, κυρίως στις υπηρεσίες Υγείας και Αμυνας, δεδομένου ότι η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική στη χώρα της Ιβηρικής.

Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από τα 63 στα 65 έτη. Ήδη, τα πορτογαλικά συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός, έχοντας ανακοινώσει γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.

Η ύφεση για το 2012 θα κλείσει -σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις- στο 3%, ενώ παρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για αναιμική ανάπτυξη 0,3% το 2013, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικώς η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης και το επόμενο έτος.

 

protothema.gr