Την απόλυτη σύνδεση της απασχόλησης με την ανάπτυξη, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων- -όπου η χώρα μας εμφανίζεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 55,4%- ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην 10η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων «Open Days 2012», που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και διοργανώνουν η Επιτροπή των Περιφερειών της Ε. Ε. και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Αρναουτάκης, που προσκλήθηκε ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Επιτροπής των Περιφερειών, με θέμα «Ανεργία των νέων: αναζήτηση λύσεων που αποδίδουν», έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις και τις ενέργειες που έχει επιλέξει η Περιφέρεια Κρήτης- την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας- ώστε να πετύχει την υποστήριξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κ. α., την προώθηση της καινοτομίας, όχι μόνο στις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και στις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες, και τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος επιχειρηματικής κουλτούρας στην Κρήτη.

Ο κ. Αρναουτάκης, αφού υπογράμμισε τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας με τα ερευνητικά ιδρύματα και τις συνεχείς διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους του νησιού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΚΚ), που αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη και προώθηση της καινοτομίας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Μια άλλη δράση, την οποία θα υλοποιήσουμε εντός του 2013- πρόσθεσε- είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Δ.Ε.ΚΑ.). Το δίκτυο θα συνδέει τους επιχειρηματίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, στις ίδιες εγκαταστάσεις, θα δημιουργηθεί το Μεσογειακό Κέντρο Διοικητικής Αριστείας και Αειφορίας (Μ.Κ.Δ.Α.Α) της Περιφέρειας Κρήτης, που θα αποτελέσει τη δομή εκείνη που θα προάγει τη συνεργασία και θα χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές γύρω από το πεδίο της Διοικητικής Επιστήμης και των θεωρητικών και πρακτικών εφαρμογών της στη διοίκηση, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών οργανώσεων, με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων των εφαρμογών αυτών.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σ’ ένα νέο θεσμό που προγραμματίζεται, τον IDEOPOLIS (που σημαίνει «η πολιτεία των ιδεών»). «Πρόκειται για ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας.

Συνεργαζόμαστε ήδη με εταίρους από το εξωτερικό, (Αγγλία, Κολομβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), για να προωθήσουμε την έκθεση των νέων επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους στο διεθνές περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα με την συμμετοχή των νικητών σε διεθνή προγράμματα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την αναγκαιότητα σωστής και ορθολογικής χρήσης των περιορισμένων Ευρωπαϊκών πόρων μ’ έμφαση στην κοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, ως ανάχωμα στην κρίση και πρόσθεσε: «Οι νέοι είναι το αύριο. Και εμείς τους οφείλουμε ένα αξιοπρεπές σήμερα. Είναι οι συνεχιστές της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού οράματος και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλλουμε θετικά στην κοινωνική, οικονομική και εργασιακή ανέλιξή τους, χτίζοντας την Ευρώπη του μέλλοντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η ημερίδα που μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης φέρνει σε επαφή 6.000 εκλεγμένους αντιπροσώπους 200 πόλεων και περιφερειών από όλη την Ευρώπη.

Είμαστε εδώ ανάμεσα σας- επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης- για να δούμε και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές από χώρες και Περιφέρειες, που είτε έχουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας, είτε κατάφεραν να μειώσουν θεαματικά τη δική τους ανεργία, με συγκεκριμένες πολιτικές.
Στην ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν επίσης οι: κ. Karl-Heinz Lambertz – Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Επιτροπή των Περιφερειών και Πρωθυπουργός της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου, κα Kaisa Penny – Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ECOSY), κ. Peter Friedrich – Υπουργός υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Ομοσπονδίας της Γερμανίας (Bundesrat) ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, κα Gloria Mugica Conde – Διευθύντρια σχεδιασμού και καινοτομίας στον τομέα της απασχόλησης της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, κα Christine Chapman – Μέλος της Ουαλικής εθνοσυνέλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο), κ. Enrico Rossi, Περιφερειάρχης της Τοσκάνης (Ιταλία), κ. Massimiliano Mascherini – Διευθυντής έρευνας EUROFΟUND.

Ωστόσο την προηγούμενη ημέρα ο Περιφερειάρχης ως εκπρόσωπος των Παράκτιων- Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης- είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στον οποίο και παρέδωσε την επιστολή με τις επίσημες θέσεις του δικτύου της CRPM για το ρόλο της πολιτικής συνοχής, και την σημασία των διαρθρωτικών ταμείων στην ώθηση της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το δίκτυο της CRPM αποτελείται από περίπου 160 περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Για το θέμα ο κ. Schulz είπε στον Περιφερειάρχη Κρήτης ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικές πολιτικές στήριξης των Περιφερειών της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook