Σχέδιο για να φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία σε δύο ελληνικά νησιά, αποκαλύπτει το γαλλικό πρακτορειο ειδήσεων επικαλούμενο το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ήδη η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πώς θα φιλοξενηθούν 20 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Στέλεχος του υπουργείου επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει να φιλοξενηθούν 20 χιλιάδες Σύροι στην Κρήτη και στη Ρόδο, 130 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία και ακόμη 48 χιλιάδες Σύροι στην Κύπρο, σε περίπτωση που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία γίνει ακόμη σκληρότερος και παραστεί ανάγκη για άμεση εκκένωση περιοχών της Συρίας.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα σε γαλλικό δίκτυο

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τo ζήτημα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης το περασμένο Σάββατο, τόνισε  ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο υπουργός θα ήταν να ενημερώσει τους φορείς, κάτι που δεν έχει γίνει. Το Ηράκλειο μπορεί να διαθέτει στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό σε καμία περίπτωση»

Το σχέδιο έχει την κωδική ονομασία «Ιώνη», όπως ονομαζόταν η πρώτη ελληνική αποικία στη Συρία. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για την φιλοξενία πολιτών από την Συρία, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε σκηνές.

Εκτιμάται από την αρχή της εξέγερσης εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας όταν ρωτήθηκε αν η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο υποδοχής προσφύγων από την Συρία.


με πληροφορίες από protothema.gr