Η νορβηγική του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινώσει την Παρασκευή το πρόσωπο που πρόκειται να τιμηθεί με το πολυπόθητο βραβείο φέτος, ενώ οι εικασίες για το ποιος θα το κερδίσει δίνουν και παίρνουν.

«Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ότι όντως ο κόσμος έχει αρχίσει και γίνεται πιο ειρηνικός» δήλωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, επικεφαλής Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας. «Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο κάθε χρόνο να διαλέξουμε τον νικητή» πρόσθεσε.

Ο νορβηγικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK, που θεωρείται ότι έχει έγκυρες πηγές, ανέφερε ότι για φέτος θα υπάρξει ένας και μόνο νικητής, σε αντίθεση με το 2011 όταν τρεις γυναίκες είχαν κερδίσει το βραβείο.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, πιθανοί υποψήφιοι θεωρούνται ακτιβιστές στην ανατολική Ευρώπη, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Με το ίδιο σκεπτικό, δεν αποκλείονται και ανάλογες προσωπικότητες από την κεντρική και νότια Αμερική, όπως το Μεξικό.

Το Reuters αναφέρει επίσης ως πιθανό νικητή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση («υποψήφιος» που έχει αναφερθεί και τα προηγούμενα χρόνια), με το σκεπτικό ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικά εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη, που για πολλούς κινδυνεύει να υποσκάψει τα θεμέλια της 50ετούς πορείας της ηπείρου, μία τέτοια κίνηση θα είχε ιδιαίτερο συμβολικό βάρος.

Άλλη πιθανότητα θεωρείται η επιλογή προσωπικοτήτων που έχουν συμβάλει στη συμφιλίωση θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως

Προσωπικότητες από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» θεωρείται ότι έχουν σχετικά λιγότερες πιθανότητες, καθώς η βία στην περιοχή και ο απολογισμός των εξεργέσεων είναι αμφιλεγόμενα.

Η ανακοίνωση του βραβείου θα γίνει λίγο μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook