Τις έντονες αντιδράσεις αρκετών δημοτικών αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να ζητήσει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών παιδιών που φιλοξενούνται σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιχειρεί να εξηγήσει ότι τα στοιχεία που ζήτησε προορίζονταν μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα τελευταία 24ωρα η αντίδραση των δήμων τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας, αφού πολλές δημοτικές αρχές αρνούνται να στείλουν τα σχετικά στοιχεία. Επίσης, ορισμένοι δήμοι, αν και απέστειλαν αριθμό παιδιών, αρνήθηκαν να τα διαχωρίσουν σε εθνικότητες.

Δριμύ «κατηγορώ» για την εντολή συλλογής στοιχείων αλλοδαπών παιδιών εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική σύμβουλος Ιεράπετρας Αλίκη Ξανθάκη, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες εν δράσει», ενώ ο δήμαρχος Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδης, μιλώντας στο «Έθνος», δήλωσε ότι δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα, καθώς τα παιδιά των αλλοδαπών που έχουν άδεια παραμονής και φορολογική δήλωση -απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία στους σταθμούς- «έχουν αδιαμφισβήτητο κοινωνικό στάτους απέναντι στην πολιτεία».

Κοινωνικές οργανώσεις κατηγορούν τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «μετατρέπει την αποκεντρωμένη διοίκηση σε συμπληρωματικό βραχίονα των ταγμάτων εφόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που απροκάλυπτα είχαν προαναγγείλει εφόδους σε παιδικούς σταθμούς για να πετάξουν έξω τα παιδιά των μεταναστών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται, πάντως, δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία είχε αναφέρει πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αξιακό μας κώδικα για λόγους σκοπιμότητας ή ψηφοθηρίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας ακόμα και σε αυτά τα παιδιά, που τυχαίνει να είναι παιδιά παράνομων μεταναστών. Όταν το υπόλοιπο σύστημα λειτουργεί και αξιοποιεί σωστά ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να καλύψει με πληρότητα τα παιδιά Ελλήνων πολιτών, νομίζω ότι το να βγάλουμε και μια άλλη πτυχή στο πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω ωφελεί την εθνική προσπάθεια, δεν τη βλάπτει».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook