Στην τελική ευθεία για την μεγάλη αλλαγή στην ζωή εκατομμυρίων πολιτών, βρίσκεται η κυβέρνηση με την κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του κατά 80% με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές αγοράς υγρών καυσίμων (σε χιλιόλιτρα) που ανακοίνωσαν τα ΕΛ.ΠΕ. το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 1,115 ευρω ανα λίτρο με όλες τις επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ.

Εάν στην τιμή αυτή προστεθεί ο ΦΠΑ 23% (δηλαδή ο φόρος που μπαίνει πάνω στους άλλους φόρους !!) τότε η σημερινή τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια (η οποία ουσιαστικά δεν θα διαφέρει από την τιμή της Δευτέρας 15/10) ανέρχεται στο 1,372 ευρώ ανα λίτρο.

Εάν στην τιμή αυτή συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις,τα κέρδη και οι ΦΠΑ εταιρειών και βενζινοπωλών, τότε την ερχόμενη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές εκτιμάται πως θα κυμαίνεται από 1,40 έως 1,50 ευρώ ανα λίτρο.

Όμως η τιμή αυτή θα είναι – ως συνήθως – επιβαρυμένη για νησιωτικές περιοχές και για την Κρήτη, όπου την Δευτέρα 15/10 το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται με βεβαιότητα πως θα πωλείται στην τιμή – φωτιά των 1,50 έως 1,60 ευρώ ανα λίτρο, δηλαδή 1.500 – 1.600 ευρώ ο τόνος !!!

\"\"

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη ελάχιστα πρατήρια στην Ελλάδα διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές που κυμαίνονται από 1,485 έως 1,570 ευρώ ανα λίτρο.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στα Χανιά υπήρχε πρατήριο που διέθετε πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,64 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αυτές απο την Δευτέρα θα μειωθούν κατά λίγα λεπτά, αλλά παράγοντες της αγοράς επιμένουν πως στην Κρήτη είναι πολύ δύσκολο η τιμή να εμφανιστεί χαμηλότερη του 1,50 – 1,60 ευρώ, γεγονός που θα κατατάσσει το νησί – όπως και με τις βενζίνες – στις ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τροπολογία για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, η Κρήτη έχει ενταχθεί στην τελευταία κατηγορία και όσοι είναι δικαιούχοι θα πάρουν ελάχιστα χρήματα ως επιστροφή φόρου.

Το «επίδομα» θέρμανσης

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας), όπως αναφέρει Το Βήμα.

Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το «πράσινο φως» θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα «Ήφαιστος». Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.

Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης, θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Έτσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α\’ ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β\’ ζώνη 510 ευρώ, στη Γ\’ ζώνη 270 ευρώ και στη Δ\’ ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook