Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Λιθουανία με πιθανότερο αποτέλεσμα την ήττα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Εργατικοί προηγούνται του συνασπισμού του πρωθυπουργού Άντριους Κουμπίλιους που φαίνεται να πληρώνει τη λιτότητα.

Ωστόσο κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία: οι Σοσιαλδημοκράτες είναι γύρω στο 16,9%, οι πιθανοί εταίροι τους, οι Εργατικοί στο 15,8% και το κόμμα του πρωθυπουργού, στο 7,9%.

Καταλύτης εξελίξεων μπορεί να γίνει το κόμμα «Μονοπάτι του Θάρρους» που θα προσελκύσει ψήφους διαμαρτυρίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους έχουν υποσχεθεί αυξήσεις μισθών και μεγαλύτερη φορολόγηση στους πλούσιους. Ακόμη έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα εντάξει τη χώρα στο ευρώ το 2015, ένα χρόνο μετά το σχεδιαζόμενο ώστε η προσαρμογή της οικονομίας στα αυστηρά κριτήρια της ευρωζώνης να είναι ηπιότερη.

Η οικονομική κρίση του 2008-9 βύθισε τη Λιθουανία στην ύφεση (15% μόνο το 2009) που αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για να περιορίσει τις δαπάνες. Τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν και η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη—το 2011 είχε 5,8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Παράλληλα με τις εκλογές διεξάγεται και δημοψήφισμα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook