Επέμβαση αποκατάστασης ρήξης χιαστού έγινε προ ημερών για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Πύργου. Η επέμβαση που στέφθηκε με επιτυχία έγινε από τον ορθοπεδικό γιατρό Σωτήρη Νταβέλη.

Η ιστορία άρχισε πριν από δύο μήνες όταν ένας 21χρονος από τη Βροχίτσα που έβγαζε το μεροκάματό του εργαζόμενος με ένα μηχανάκι ως «ντελίβερι» έπεσε θύμα τροχαίου.

Διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο πόδι και κινδύνευε να μείνει κουτσός. Τραυματική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω μηνίσκου, μερική ρήξη οπισθίου χιαστού ήταν μερικά από αυτά που διαπιστώθηκαν.

Ο 21χρονος μεταφέρθηκε σε μεγάλο νοσοκομείο (εκτός Ηλείας), αλλά εκεί ο γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε δεν τον ανέλαβε και επέστρεψε στον Πύργο.

Ο ορθοπεδικός Σωτήρης Νταβέλης είπε στην οικογένεια του νεαρού ότι μπορεί να αναλάβει την (πολύ λεπτή και δύσκολη) χειρουργική αποκατάσταση του ποδιού του 21χρονου.

Πράγματι, ο νεαρός μπήκε στο χειρουργείο το περασμένο Σάββατο και του έγινε αποκατάσταση με συνδεσμοπλαστική και επιγονατίδιο σύνδεσμο. Ο 21χρονος θα γίνει καλά και θα περπατήσει όπως πριν και το κυριότερο, χωρίς να αναγκαστεί να «ξεπουληθεί» στους γιατρούς.

Το αγόρασε ο γιατρός

Η υπόθεση αυτή όμως έφερε στην επιφάνεια και μια άλλη «πικρή ιστορία».
Όταν παραδόθηκε το νοσοκομείο Πύργου έπρεπε μεταξύ των οργάνων που θα υπήρχαν να ήταν κι ένα «αρθροσκόπιο» που είναι εξαιρετικά απαραίτητο στους χειρουργούς-ορθοπεδικούς. Αυτό το όργανο που στη «χοντρική» κοστίζει 30.000 ευρώ δεν υπήρχε και το υπ. Υγείας το «χρωστούσε» στο νοσοκομείο.

Δε γνωρίζουμε αν έγιναν και πόσες ενέργειες για να αποκτηθεί το «αρθροσκόπιο», αλλά τα χρόνια περνούσαν και το μηχάνημα δεν είχε αποκτηθεί.

Πριν από 4 χρόνια ήρθε να υπηρετήσει στο νοσοκομείο Πύργου ο κ. Νταβέλης, ο οποίος ζήτησε ένα αρθροσκόπιο για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να εξυπηρετεί τους ασθενείς όπως πρέπει χωρίς να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Πάτρα και την Αθήνα δαπανώντας τεράστια ποσά.

Δυστυχώς, το αρθροσκόπιο δεν αποκτήθηκε κι έτσι αναγκάστηκε ο ίδιος να πληρώσει από την τσέπη του και να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο για να μπορεί να εργαστεί αποδοτικά.

Πράγματι, αφού το αγόρασε, άρχισε να κάνει αρθροσκοπικές επεμβάσεις (έχουν γίνει 70 περίπου μέχρι σήμερα). Και δύο χρόνια μετά -ως δια μαγείας- το νοσοκομείο Πύργου προμηθεύτηκε το αρθροσκόπιο (σ.σ. τα συμπεράσματα δικά σας).

Σήμερα, πλέον, μπορούν να γίνουν με επιτυχία και αρθροσκοπικές επεμβάσεις ακόμα και οι πιο δύσκολες. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να επισημάνουμε και τον ουσιαστικό ρόλο και τη βοήθεια που προσέφερε ο Διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής κ. Τσαπάρας.

patrisnews.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook