Ξεκίνησε για να… διακοπεί ξανά η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία είχε διακοπεί και νωρίς το μεσημέρι μετά το αδιέξοδο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις και που οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το θέμα των τριετιών.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από δυόμιση ώρες συζητήσεων, οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν και συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης προκειμένου ο κ. Τόμσεν να έχει το χρόνο να συνεννοηθεί με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και ο κ. Βρούτσης να λάβει οδηγίες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το χειρισμό των απαιτήσεων της τρόικας. Η νέα συνάντηση είναι εδώ και λίγη ώρα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή συνάντηση του κ. Βρούτση με την ομάδα Τόμσεν, διαπιστώθηκε η απόλυτη ασυμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο θέμα της κατάργησης των τριετιών που έχει θέσει επιτακτικά η τρόικα ζητώντας να αφαιρεθούν από το βασικό μισθό οι προσαυξήσεις που προβλέπονται με την συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς εργασίας.

Το επιχείρημα που προέβαλε το υπουργείο Εργασίας στη συνάντηση είναι ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί από πέρσι τον Φεβρουάριο με την επιβολή της πράξης υπουργικού συμβουλίου.

Τα μέλη της τρόικας, και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, φάνηκαν να επιμένουν στην κατάργηση των χρονοωριμάνσεων στηριζόμενοι σε παράγραφο του δεύτερου Μνημονίου η οποία προβλέπει τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου εθνικού μισθού ο οποίος θα καθορίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του μνημονίου που περιλαμβάνεται ως άρθρο στο νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στη διαμόρφωση ενός ελάχιστου μισθού απογυμνωμένου από παντός είδους επιδόματα…

«Μαζούχ και Μορς εμφανίστηκαν σύμμαχοι του υπουργού Εργασίας», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας το κλίμα που επικράτησε στην πρωινή διαπραγμάτευση η οποία διακόπηκε για να υπάρξουν συνεννοήσεις των αξιωματούχων της τρόικας με την ηγεσία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Το αν η ασυμφωνία μεταξύ των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και άρα μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν είναι προσχηματική ή πραγματική θα διαπιστωθεί σύντομα όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ίσχυε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προέβλεπε το πάγωμα των ωριμάνσεων για μελλοντικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι παρέμενε -τουλάχιστον έως τώρα- ό,τι είχε ήδη ενσωματωθεί ως πρόσθετη αποδοχή στο βασικό μισθό των εργαζόμενων.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η διαπραγμάτευση μοιάζει στην κόψη του ξυραφιού είναι ότι προτού αποφασιστεί η διακοπή των συνομιλιών για τις τρεις το μεσημέρι, ο κ. Τόμσεν δύο φορές βγήκε από την αίθουσα που γίνεται η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επικοινωνήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και να λάβει οδηγίες.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook