Την ώρα που η κρίση στην Ισπανία βαθαίνει και, παρασκηνιακά, συζητείται όλο και εντονότερα η ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης, οι δρόμοι της Μαδρίτης «βούλιαξαν» την Πέμπτη -τρίτη και τελευταία ημέρα των διαμαρτυριών και πορειών στις οποίες είχε καλέσει η Ισπανική Ένωση Φοιτητών- από χιλιάδες Ισπανούς μαθητές, φοιτητές και διδασκαλικό προσωπικό που αντιδρούν στις κυβερνητικές περικοπές στην εκπαίδευση.

Το πλήθος έκανε πορεία από την πλατεία της Ατότσα προς την καρδιά του ιστορικού κέντρου της ισπανικής πρωτεύουσας, στην Πουέρτα ντε Σολ.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν πράσινα μπλουζάκια, τα οποία παρέπεμπαν στην οργάνωση Marea Verde Mijas,  η οποία μάχεται για την ελεύθερη εκπαίδευση στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αγαθό στο οποίο θα έπρεπε όλοι να έχουν δικαίωμα και για το οποίο να μην απαιτείται αμοιβή.

Οι περικοπές –από το 2010 και μέχρι σήμερα- στην ισπανική εκπαίδευση αγγίζουν περίπου τα 5 δισ. Αποτέλεσμα αυτών, η μείωση δασκάλων στα σχολεία και αντίστοιχα καθηγητών στα πανεπιστήμια, η μείωση των υποτροφιών –που αφορούν σε φοιτητές χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων- λιγότερα –δωρεάν- γεύματα στα σχολεία και μείωση της διανομής βιβλίων από το κράτος, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Μολονότι στη Μαδρίτη έλαβαν χώρα οι πιο πολυπληθής διαδηλώσεις, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους πολλών ακόμα ισπανικών πόλεων, καθώς οι περικοπές αφορούν ολόκληρη την Ισπανία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook