Μόλις έναν μήνα πριν το Πάσχα και εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο το τι θα γίνει με τα δημοτικά σφαγεία Χανίων. Προς το παρόν φαίνεται δεδομένο το ότι οι πολλοί κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε ιδιωτικά σφαγεία στον Αποκόρωνα και στο Ρέθυμνο (τα σφαγεία Κανδάνου και Σφακίων είναι πολύ μικρής δυναμικότητας και εξυπηρετούν τους ντόπιους κτηνοτρόφους) με άγνωστες επιπτώσεις.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του συλλόγου κρεοπωλών κ.Γιώργο Τραχαλάκη δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ούτε σε επάρκεια, ούτε σε τιμές.

«Εάν ανέβουν οι τιμές αυτό θα γίνει κυρίως λόγω αυξημένης ζήτησης από την Τουρκία για τα Ελληνικά αμνοερίφια και θα είναι προς όφελος των κτηνοτρόφων, ενώ στις τιμές λιανικής δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις» είπε ο κ.Τραχαλάκης στο Flashnews.gr

«Δεν ξέρω τι θα γίνει το Πάσχα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που καθυστέρησαν το θέμα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου των κτηνοτρόφων κ.Γιώργου Βενετάκη.

Πάντως η δημοτική αρχή των Χανίων συνεχίζει τις προσπάθειες για την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των σφαγείων.

Ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» ;

Στην διάρκεια σύσκεψης εκπροσώπων των κρεοπωλών και των κτηνοτρόφων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων κ.Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, συζητήθηκε η τελική πρόταση για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Χανίων – δια της ΚΥΔΩΝ Α.Ε. (όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Flashnews.gr) – με ποσοστό 20%, ο σύλλογος κρεοπωλών με ποσοστό 40% και ο σύλλογος κτηνοτρόφων με ποσοστό 40%.

Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών, συμφώνησαν μεν στο θέμα του ποσοστού αλλά ζήτησαν να έχουν το μάνατζμεντ της εταιρείας, κάτι στο οποίο διαφωνούν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επέμειναν στη θέση τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, δηλαδή του 51%.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο κ. Βενετάκης «θέλουμε την πλειοψηφία των μετοχών για να μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε κανέναν. Ούτε τον δήμο, ούτε τους κρεοπώλες, ούτε το ΙΝΚΑ που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Εμείς απλά θέλουμε να προστατέψουμε το προϊόν το οποίο παράγουμε».

Από την πλευρά του ο κ.Τραχαλάκης τόνισε : «Υποχωρήσαμε στα ποσοστά αλλά εμείς θα βάλουμε χρήματα και πρέπει να έχουμε ρόλο. Γι’αυτό θέλουμε να έχουμε το management στο εμπορικό τμήμα των σφαγείων».

Συμφωνούν στην υποβάθμιση

Πάντως στα θετικά καταγράφεται το ότι και οι δύο φορείς συμφώνησαν με την πρόταση του Δήμου για την αναγκαία υποβάθμιση της δυναμικότητας του σφαγείου από τους πέντε στους δύο τόνους, λόγω του ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός κατοικημένης περιοχής και εάν δεν υποβαθμιστεί η δυναμικότητα θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει.

Ο κ. Βενετάκης ξεκαθάρισε πως προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν στην υποβάθμιση της δυναμικότητας αλλά είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την δημιουργία νέων , σύγχρονων και μεγαλύτερων σφαγείων σε άλλη περιοχή.

Flashnews.gr/Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook